Tuesday, October 31, 2006

kEpaDA KaKi skODenG daN tAk bERapA rEti GunA bLOg iNi

Dari pemerhatian aku ada ramai kengkawan kita yang selalu je datang jengok-jengok kat sini tapi tak pernah singgah untuk participate dalam ruangan komen, chatbox dan sebagainya. Tak tau lah aku pasal apa, maybe sibuk kerja pun ye jugak..maybe takut nak join pun ye jugak...maybe tak nak join pun ye jugak...atau maybe tak reti nak join. So disini aku bagi penerangan ringkas la keopada yang tak berapa reti nak join tu...

1. Cara menggunakan ruangan Komen
Ruangan komen ni terdapat disetiap artikel dibahagian bawah sekali. Bukan yang gambar sampul surat tu. Ianya di tulisan Posted by Lan Kida 12.30 am 0 comment. Sila klik ditulisan 0 comment dan bila window dibuka, klik di bahagian other...lepas tu tulis je nama anda, ruangan web page tu kosongkan. Kemudian tulis je komen anda kat kotak kat atas tu... selesai tulis, klik Publish Your Comment...siap dah

2, Cara menggunakan chatbox
Chatbox ni ada ruangan Name kat kotak bawah cbox tu...klik kat situ dan bubuh nama korang..kotak e-mail/url tu kosongkan..pergi ke ruangan massage dan klik...lepas tu type la korang punye massage kat situ,,selesai type massage..klik kat button GO kat tepi ruangan massage tu..siap dah. Nak tengok massage baru selalulah klik kat perkataan REFRESH kat atas butang GO tu.

3. Cara nak tengok gambar besar
Cara nak tengok gambar besar tanpa menganggu main blog dan lagu yang sedang keudara ialah dengan pergi ke link Gambar Blog yang ada kat bawah Cbox dan di bawah kaunter hits gambar bola rugby tu. Klik kanan..ingat kanan bukan kiri...kat perkataan Gambar Blog tu dan bila command terbuka pilih 'open new window'..nanti gambar2 blog akan terbuka tanpa menganggu main blog dan lagu yang keudara.

Sekian, lain2 masalah akan di beri dalam tutorial yang akan datang.

6 comments:

niazoR said...

Cik KidA, paper ni brape kredit hours? barulah faham sefaham-fahamnya..letak brape bintang kat atas tu..kot2 kuar periksa

zeck786 said...

Skida & Kida...terima kasih atas keprihatinan...moga kelas tutorial anda mendapat sambutan dari kaki2 skodeng!

Kla said...

Aku skali skala ade laa skodeng... he he he...

mat dwan said...

utk kaki-kaki skodeng, sedar lah diri anda juga sedang diskodengkan oleh Kida dan Syg Kida... Oleh itu, bertindaklah segera agar kegiatan anda tidak membawa kepada kesengsaraan...

Kla said...

mat dwan, nasib baik tak membawa kesengsaraan... dan maut... (mati mase panjat tangga, stairway to heaven kot, iklah penyalahgunaan dadah tahun 70an dulu)

Yaz Okulu said...

does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?