Wednesday, December 30, 2009

peNgaKuaN 2

Ini e-mail ke 2 dari Abg Jem (tak tau siapa) bercerita pasal pengakuannya....

Hari ni adalah hari terakhir didalam bulan Zulhijjah Tahun Hijrah 1430 dan menjelang esok kita semua akan bersama-sama menghadapi Tahun 1431 Hijrah yang mana sudah tentu kita masing-masing memasang azam untuk menghadapinya dan azam bermaksud tentulah untuk melakukan perkara yang baik-baik belaka. Aku pun, mulai dari sekarang aku tidak lagi menggunakan aku, tetapi abgjemm.
Sahabat Budiman,
Abjemm akan ceritakan sedikit demi sedikit tentang pengalaman abgjemm dan rakan-rakan abgjemm yang mana sudah tentulah akan merahsiakan nama2 mereka, tetapi percayalah bahawa ini semuanya adalah kisah benar ambil lah iktibar dimana yang berdemi untuk me.
PENGALAMAN PERTAMA
Abgjemm sendiri melalui beberapa fasa didalam kehidupan, belajar, bekerja makan gaji, berniaga, belajar sambil bekerja.., belajar sambil berniaga, makan gaji sambil berniaga dan belajar kembali… amat complicated kalau dikaji… tetapi apa yang penting bagi abgjemm disini adalah ‘pengakuan’ kita. Mungkin ada diantara kalian menganggap pengakuan itu adalah penipuan atau perselindungan… itu semua silap kerana pengakuan yang abgjemm maksudkan disini adalah ‘appearance’ yang boleh membawa kepada ‘positive perception’ supaya ianya boleh digunakan untuk menguruskan keadaan ‘situation management’ … bagaimana ya??
Itulah yang akan timbul, satu persoalan… satu analogy, cuba tanya pada Kida, berapa ramai orang meniaga di KL ini memandu kereta mewah seperti Mercedes atau BMW pada luarannya, tetapi hakikatnya dalam poket ada beberapa hinggit aje… tetapi akhirnya perolehi kontrak jutaan hinggit…, semuanya berlaku ketika hendak ‘bidding project’ atau ‘direct nego project’ … memang la evaluator akan merujuk kepada ‘technical papers’ dan ‘commercial papers’ yang kita hidangkan, tetapi itu sumernya kira-kira 40% sahaja daripada keseluruhan evaluation. 30% lagi adalah ‘appearance’ kita, kalu datang dengan kereta kancil (bukan merendahkan status tetapi hakikat) jangan harapkan projek jutaan ringgit, jutaan rupiah belum tentu pak. Dan lagi 30% mungkin arahan dari bos (especially bagi bos yang berdarah politik)
Begitu juga didalam bidang pekerjaan (minta maaf rakan Budiman) kalu berjawatan Manager atau Senior Manager misalnya, appearance kita mustilah bersesuaian walaupun tidak semestinya menggunakan article yang mahal, tetapi cukup untuk membuat orang-orang rakan sepejabat merasakan kehadiran anda didalam organisasi tersebut…, WOW dia pakai Georgio Armani, jam Pannarai kasut Feraragamo… dsb, malah dengan itu juga apabila anda berinteraksi dengan para pengarah atau pegawai lebih tinggi dari anda mereka akan berbangga dengan anda dan segala proposal dan cadangan anda akan jadi lebih construktif dan interesting…
Yang terakhir buat kali ini, Abgjemm merujuk kepada 5/6 rakan yang seperti diperkatakan oleh Kida, yang mana kurang upaya…, bangkitlah dan bangunlah buat ‘pengakuan’ yang positif, carilah sesuatu kekuatan didalam diri tuan2, ingat kita ini semua dilahirkan sebagai seorang ‘juara’… pasti ada satu kelebihan tuan-tuan yang boleh tuan2 yang tuan2 boleh banggakan dan perakukan. Bermula dari sana perkembangakannya melalui rakan2 yang ada… ingat pepatah org tua2 ‘You will never know true happiness until you have truly loved, and you will never understand what pain really is until you have lost it’ itu tak mengapa sebab perkataan favorite abangjemm ialah ‘ presevarance’ dan ‘persistance’.
Terima Kasih
Abangjemm

Tuesday, December 29, 2009

peNgaKuaN

Saya ada terima e-mail dari seorang rakan budiMaN yang mengenalkan dirinya cuma sebagai Abg Jem. Sebenarnya saya rasa keberatan juga untuk menyiarkan e-mail beliau ini kerana beliau tidak mahu mengenalkan dirinya yang sebenar namun begitu untuk permulaan ini saya siarkan juga. Cuma saya berharap kepada Abg Jem untuk dapat mengenalkan dirinya yang sebenar supaya penulisan beliau akan lebih bertanggungjawab dan kredibilit penulisannya boleh di nilaikan oleh pembaca yang ingin di dekatinya. Beginilah tulisan Abg Jem yang bertajuk 'Pengakuan' :

Tuan tuan, saudaraku dan sahabat handaiku,
Aku bukan nak pandai memandai menulis perkara-perkara yang sebegini, tetapi teruja dengan beberapa postings yang dibuat oleh saudara Lan Kida terutama tentang gossip dan email dari rakan Budiman.

Kepada Rakan Budiman, aku nak membawa sedikit gegasan yang mungkin ada diantara kalian tidak bersetuju dengan aku, itu tidak mengapa kerana kita mempunyai hak kita sendiri. Aku tidak meletakkan nama aku diatas sebab-sebab yang pertama, aku tahu apa yang akan membawa lebih kepada satu impressi yang kurang benar atau mengelirukan, kerana aku hanya menulis kerana aku teruja untuk menulis dan tidak kerana nama dan sebagainya. Kedua, aku hendak kalian menilai gegasan aku dan bukan penilaian diatas diri aku.

Baiklah, gegasan itu begini… Perbezaan diantara Kemiskinan dan Kekayaan, Susah dan Senang adalah sama dengan perbezaan diantara Orang Islam dan Orang Bukan Islam… iaitu ‘Pengakuan’ ini adalah kerana pengakuan atau syahadah inilah yang menentukan samada seseorang itu Islam atau Bukan Islam, yang selebih dari itu Allah lebih mengetahui kerna kita boleh melihat seseorang itu melakukan rukun dan sebagainya , betul tetapi niat dan apa-apa yang berada didalam hati seseorang itu tidak bisa dirungkai oleh manusia biasa…

Begitu juga dengan miskin atau kaya, susah atau senang yang kita hadapi ini perbezaannya hanyalah ‘pengakuan’ kita, tidak ada kayu pengukur atau sesiapapun yang berhak mengatakannya kecuali diri kita sendiri. Contoh, kita mungkin merasakan kita miskin dan susah sebab dua atau tiga hari tidak dapat menjamah makanan seperti biasa, tetapi ada orang yang lebih susah atau miskin yang mungkin telah tidak menjamah makanan lebih tiga atau empat hari atau orang yang sengaja tidak mahu makan atau mereka yang berpenyakit tidak boleh makan…

Apa yang aku ingin utarakan disini adalah sikap dan tanggapan sesetengah dari kita yang mengaku dirinya susah, miskin dan sebagainya berbanding individu lain adalah tidak benar dan bersesuaian sama sekali dengan aqidah kita kerana kita dilahirkan sama iaitu dengan anugerah yang amat berharga iaitu ‘fikiran’ sementelah pula kita dibekallkan dengan pebelajaran yang begitu bertaraf dan tinggi standard graduan sekurang-kurangnya diploma.

Tuan tuan saudaraku,
Aku bukan nak berceramah tentang politik atau motivasi kerana ini bukan pentasnya… cumanya aku ingin nak share sedikit tentang beberapa pengalaman aku yang tidak seberapa didalam mengharung ombak kehidupan dan seterusnya mungkin ada beberapa tips atau panduan untuk kalian yang mana kalian rasakan munasabah boleh dipakai, gunakanlah sebaik mungkin dan yang mana mengarut tu tak usahlah diambil kira kerana aku manusia biasa, tak ada apa-apa perbezaan antara kita. Disinilah aku belajar tentang erti kehidupan sebenar, tentang rakan-rakan, tentang kekeluargaan dan juga tentang soal kepimpinan. Postings ini akan berkisar diantara pentingnya ‘pengakuan’ dalam kehidupan kita dan bagaimana ‘pengakuan’ itu bisa merobah persepsi manusia dan seterusnya bisa merobah taraf kehidupan kita. Aku tidak pernah percaya akan adanya rakan-rakan aku yang susah atau miskin, kerna kita semua dilahirkan sebagai seorang ‘JUARA’ oleh itu janganlah tanggap diri anda sebegitu rupa kerna itu bisa membawa kurangnya keyakinan terhadap Allah swt.

To be continued…Kida, aku akan sambug lagi… tq

Thursday, December 24, 2009

jaMMinG iN bRaiNstORMinG - livE

Petang semalam saya dan Fadil Sutok dbS melayan kengkawan teh tarik di pejabat Sutok di Batu Caves bermula pukol 4-00 petang. Mulanya Apek dpA datang dan dia berikan kami satu software canggih petua mengenali diri. (Apek ni memang dari dulu masa kat itM Kuantan pun memang teror bab petua ni...dulu dia ajar kami jampi serapah...tapi ni dah moden sikit dia ajar pakai laptop pulak la...software canggih...ribu-ribu harganya) Sambil tu kami jamming 2-3 lagu dengan gitar letrik kat ofis Sutok tu. Sempat telefon Mat Dwan tanya khabar berita. Pukol 5-00 petang, Apek pun blah pasal dia kena kerja syif start pukol 5-00 petang sampai pukol 10-00 malam.

Pukol 6-30 pulak Walid pun sampai dan kami brainstorming pulak pasal nak cari pendapatan lebih. Banyak idea Walid ni. Walid pun katanya akan memulakan Gerai Makan di Kampung Baru bermula Januari 2010 nanti. Lokasinya nanti kita minta Walid cerita lebih lanjut la. Jadi sesiapa geng budiMaN mungkin boleh singgah untuk makan tengahari atau makan malam di Gerai Walid di Kampung Baru. Khabarnya ada makanan special dari tukang masak patner Walid dengan resepi formula rahsia yang power. Go Walid Go!

Lepas solat Maghrib, kami pekena teh tarik kat bawah ofis Sutok. Pekena teh setengah jam, kami sambung lagi perbincangan kat ofis Sutok. Sambil tu jamming jugak 2-3 lagu. Oops! lupa plak nak cakap, khabarnya Walid untuk Gerai Makannya nanti akan mempersembahkan konsep muzik terbaru...tungguuuuuuu!

Pukol 10-00 malam, Walid pun mintak diri sebab nak ambik isteri dan anak-anaknya kerana hari ini beliau akan ke Lenggong untuk mengambil keputusan PMR anak beliau. Abg Ker (Kerbau) pulak ada sms kata nak sampai dah kat KL bersama emaknya. Saya dan Sutok ajak beliau ke ofis Sutok di Batu Caves untuk pekena teh tarik tapi beliau kata dah lewat. Jadi lebih kurang jam 12-00 tengah malam, saya dan Sutok pun beredarlah pulang. Sekian, Wassalam.

Wednesday, December 23, 2009

muLA keRjA

Anak saya yang sulong, Maisarah yang baru sahaja selesai peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia baru-baru ini dah mula bekerja full time kat Times Square. Katanya boring duduk rumah dan cari pengalaman kerja sambil dapat duit saku sementara tunggu keputusan SPM pada April 2010 nanti. SK pula suruh dia belajar memandu kereta supaya senang nanti kalau dapat melanjutkan pelajaran dan terus ambil lesen. Mungkin selepas Januari nanti boleh daftar dengan Sekolah Memandu, insyaallah. Saya pesan kepada Sarah supaya kerja elok-elok, ringan tulang, work smart dan cuba belajar sebarapa banyak pengalaman yang boleh. Saya juga pesan kepada beliau bila dah dapat gaji nanti, jangan lupa gaji pertama tu... sedikit sedekahkan untuk masjid dan sedikit sedekahkan kepada kedua ibubapa...insyaallah berkat mudah-mudahan sampai bila-bila.

Saya masih ingat masa saya mula-mula kerja dahulu pada tahun 1983 dengan HSBC Temerloh sebagai Kerani Bank dengan gaji RM410 sebulan, saya beli mini compo National...hehe. Tapi ada jugak la sedekahkan sedikit kepada kedua ibubapa. Rakan budiMaN camne dengan gaji pertama kerja?

Tuesday, December 22, 2009

Sk n tHe gaNG

Pelancaran novel terbaru Jemari Seni Publishing karya Noor Suraya bertajuk Jaja @ Din di Kawan Kopitiam, Bandar Baru Bangi pada 20hb Disember bersama penulis Noor Suraya dan towkey kopitiam Ezzah Aziz Fawzy. SK sehari jer dah siap habis baca buku tu...katanya best giler. Sorry la...gua novel ni kureng skit beb!

Sunday, December 20, 2009

cAtAtaN biLaL ke taNah suCi

Seminggu saya dan SK bercuti duduk di rumah dan menguruskan beberapa urusan keluarga, sekolah Aimin dan sebagainya. Bagaimanapun pagi tadi jam 11-00 saya dan SK sempat ke Kawanku Kopitiam milik Ezzah Aziz Fawzy (bekas pengacara TV3) di Bandar Baru Bangi untuk pelancaran novel terbaru karya Noor Suraya kawan baik SK dari Jemari Seni Publishing bertajuk Jaja & Din. Sakan pula Ezzah bersembang dengan SK tak berhenti dekat 2 jam. Letih gua tunggu beb. Insyaallah nanti minta SK siarkan gambar beliau dengan Ezzah n the gang.

Petangnya saya terima sms dari Bilal memberitahu beliau ada mengirimkan e-mail catatan beliau ke tanah suci menunaikan ibadah haji tempohari. Terima kasih Bilal kerana sudi berkongsi pengalaman beliau suami isteri bersama kita semua seperti Wani dcS yang berkongsi pengalaman haji dalam blog beliau. E-Mail Bilal seperti di bawah :

Salam buat semua SAHABAT BUDIMAN
Alhamdulillah 3hb Disember jam 1.00 pagi, saya dan isteri telah selamat kembali ke Tanah Air melalui KT01 Saudi Airline. Meskipun penerbangan pulang tertangguh hampir 4 jam, kami bersyukur yang amat kerana selamat kembali. Keadaan kesihatan meskipun masih terdapat batuk namun secara keseluruhan Alhamdulillah. Hampir 45 hari saya di tanah suci ( 9 hari di Madinah dan 36 hari di Mekah) berkat Doa semua, kami dapat menyempurnakan semua amal ibadat tanpa sebarang kerumitan dan kesulitan yang kritikal. Meskipun di uji dengan hujan lebat dan kemah yang basah lencun ketika tiba di Arafah pd 8 Zulhijjah, namun sebagi tetamu Allah kami redha dan bersyukur dgn rahmatnya. Secara keseluruhan, Menunaikan rukun yang ke lima ini memberikan keinsafan akan kekerdilan kita sebagai hamba Allah apatah lagi melalui setiap proses tarbiah ibadah dan displin diri. Apa yang boelh kami katakan dan seru pada rakan-rakan.. pergilah ketika usia muda tatkala emosi dan fizikal kita masih kuat.. khususnya ketika melakukan ibadat tawaf serta saei dan juga melontar..

Kami mengambil kesempatan di sini mengucapkan ribuan terima kasih pada semua yang datang ziarah, hantar sms, hantar email, telefon dan sebagainya yang turut mendoakan pemergian kami. Alhamdulillah.. semua doa dan hajat rakan-rakan telah saya sempurnakan sepanjang saya berada di Madinah, Mekah, Arafah dan Mina.. selebihnya tawakkal dan yakin bahawa Allah akan memakbulkannya InsyaAllah..

Thanks buat Salwani atas maklumat dalam blognya.. dan sms kwn sehingga saat akhir semasa kwn kat kelana jaya. InsyaAllah selepasni jika sesiapa yang memerlukan nasihat dan panduan akan 'travelog' haji khususnya persiapan, tips dan nasihat serta sebagainya boleh menghubungi saya insyaAllah. Akan saya kongsikan sedikit pengalaman dan pengamatan untuk renungan semua dalam facebook saya insyaAllah.

Tahun lepas, salwni dan suami, thn ni, saya dan isteri dan moga setiap tahun mendatang pasti ada saja secara bergilir rakan rakan kita dipilih menjadi tetamu Allah insyaAllah.. Aammiiin.

Bilal @ Azmi dan Isteri.

Wednesday, December 16, 2009

eMaiL reUNioN

Sekejap tadi saya buka email dan dapati ada email dari Wani dcS berkaitan Reunion UitM Pahang 25 Tahun yang akan di adakan pada Mei 2010. Saya rasa dari senarai penerima email tersebut mungkin rakan budiMaN pun ada menerimanya. Dalam email tersebut ada memberitahu bahawa mesyuarat AJK akan di adakan Khamis ini di UitM Shah Alam. Selain itu ada juga diberitahu tentang aturcara Reunion yang khabarnya akan di adakan Jamuan Makan Malam serta trip ke Jakarta dan Bandung. Kalau dalam blog Dona dsS pula yang baru saya lihat sebentar tadi, khabarnya, belanjanya lebih kurang RM1,200. Tapi takde pulak di nyatakan samada kos tu untuk seorang ke atau satu family. Dan Kak Zah pun turut sekali menguruskan Reunion ini.

Saya sebenarnya tidak tahu menahu langsung tentang perancangan Reunion ini sehinggalah email Wani yang saya baca sebentar tadi. Walaubagaimanapun saya minta maaf kepada Wani kerana saya rasa saya tidak dapat menyertai Reunion ini jika dengan bayaran seperti yang dinyatakan di dalam blog Dona tersebut. Banyak tu pada saya untuk kegunaan lain lagi dan tak mampu saya nak habis sebanyak itu setakat nak berseronok dengan kengkawan. Kalau berseronok dengan family lain cerita jugak la. Dan jumlah besar tu kalau kita kumpulkan dan beramal sesama budiMaN, bersemangat jugaklah saya.

Tapi, insyaallah saya akan tetap membantu jika mereka perlukan bantuan dan saya mampu membantu. Apa-apa pun terima kasih kepada Wani kerana sudi menghantar email dan saya minta maaf sekali lagi kerana tidak dapat menyertainya.

Tuesday, December 15, 2009

goSSip

2 orang geng budiMaN sedang bersembang sambil pekena teh tarik kat mamak di Jalan Bukit Bintang baru-baru ni. Saya dengar dan saya olah balik kat sini.

A : Aku tak sangka betul la budak sekor kawan budiMaN kita ni. Kelaku nampak elok. Tapi rupanya kaki pinjam duit. Dekat aku jer dah boleh bayar downpayment Myvi SE 10% dia pinjam. Dah tu janji nak bayar tapi sampai sekarang 1 sen pun takde, macam-macam alasan dia bagi.
B : Aik, dekat engkau pun dia pinjam. Aku ingat aku seorang jer. Aku pun dia pinjam jugak. Kalau bayar Viva 10% downpayment pun boleh dah duit dia pinjam kat aku tu. Aku ingat malas la nak bising sangat sebab tengok dia tu pun nampak teruk sekarang ni, kesian jugak.
A : Tak payah kesian la macam tu. Aku ni sebab kesian la jadi macam ni. Ni kita berdua je, dah ribu-ribu dia pinjam...dengan orang lain tak tau la berapa banyak lagi.
B : Tu la kata orang kampung aku ... don't judge the book by its cover.
A: Tu la payah...kita kekadang nak buat kebajikan, tolong kengkawan yang dalam kesusahan tapi ada pulak yang ambil kesempatan. Dia tu main janji yang tak betul tu. Kita berdua ni bukannya orang kaya juga.... tu la duit nak simpan buat belanja anak-anak nak masuk universiti, nak beli buku, nak bagi orang tua kita kat kampung. Pening dan sakit hati fikir pasal budak budiMaN tu.
B : Aku pun tengah kering giler ni tapi nak buat camne, sepatutnya orang macam dia tu lebih mengetahui hukum hakam. Kita beserah kepada Allah je la.

Monday, December 14, 2009

e-MaiL daRi budiMaN

Mulai Sabtu sehingga Isnin minggu lagi satu, saya dan SK akan bercuti, bukan apa sempena cuti sekolah ni dan Sarah anak saya yang sulong pun dah selesai SPM, jadi kami ambil peluang untuk berehat. Bukan nak holiday kemana-mana pun, rasa-rasanya seminggu ni kami akan tetap berada di Kuala Lumpur lagipun tengah2 bulan budget memang tigh giler tambah nak buka sekolah pulak nanti. Minggu lepas ada 2 email menarik yang saya terima dari rakan budiMaN dan saya rasa nak kongsi bersama-sama di sini walaupun sebenarnya saya tak minta kebenaran dari pengirimnya. Namun banyak iktibar yang saya rasa boleh diperolehi dan di renungkan bersama.

1. Email pertama ni dari Apamz yang bertajuk :

Malam Jumaat Yang Menginsafkan

Malam jumaat lepas, setalah menidurkan anak aku yg kecik aku tidur macam biasa kat sebelah baby... Isyak tak sembahyg jugak lagi tu, tapi aku dah kunci jam pukul 5am bangun solat isyak terus tunggu subuh, badan terlalu penat setelah balik dari pasar malam... aktiviti mlm jumaat pun dah lama dah aku lupakan.... tapi bukan pasal tu aku nak cerita.

Tiba2 lebih kurang pukul 2 pagi, aku terasa semacam kat perut aku. Macam senak angin je, berdenyut denyut makin lama makin sakit. Aku panggil anak sulung aku, Shafiq yg kebetulan tak tidur lagi, melayan My space.... aku mintak dia lumurkan minyak angin dan urut di bahagian yg sakit tu, tapi makin diurut makin sakit, dia kata perut aku keras macam papan. Cuba utk menenangkan keadaan aku kata cuma angin je. Macam macam dia buat urut lah picit badan lah macam2 cara aku suruh dia tapi sakit tak hilang2 malah makin lama makin sakit dan merebak ke belakang pulak ke bahagian pinggang, tapi yang pelik cuma di bahagian kiri aje.

Bila sakit tu dah sampai ke pinggang, aku dah tak boleh duduk diam berdiri tak kena, duduk tak kena, menonggeng tak kena, mengiring tak kena, peluh sejuk mula terbit... aku rasa macam nak pitam, anak aku pun tak tau nak buat apa, Isteri aku Miza hanya mampu memerhati dari jauh aje tak mampu nak membantu... anak aku lagi dua orang memang nyenyak tidur, tak tau apa apa. Aku suruh anak aku panaskan tungku, dan tuamkan kat tempat yg sakit... tapi sakit tak jugak hilang malah makin sakit.... Aku kira masa aku dah sampai dah malam tu. Macam macam aku pesan kat anak aku, Sedih jugak aku tengok anak aku tu... tapi dia tetap menenangkan aku, cakap tak ada apa2 ni, sakit biasa jer ni, mungkin salah makan kot, Tapi kalau salah makan biasanya aku dah terberak2 dah....tapi ini bukan sakit memulas kata aku, ini sakit dlm perut......

Dalam pada aku berhempas pulas menahan sakit aku termuntah sebnyk 2 kali. Banyak kali aku cakap mungkin ajal aku dah sampai dah..... Dalam kesakitan yang amat sangat tu, aku kuatkan diri utk bersolat Isyak dan berdoa supaya disembuhkan dari kesakitan ini dan selepas itu aku mintak anak aku bacakan Yaasin untuk aku sambil berbaring aku pun ikut baca sekali, Yang hairannya masa baca yasin itulah aku merasakan kesakitan yang amat sangat, berguling-guling aku mengelupur kat ruang tamu rumah aku. Aku habiskan juga bacaan yaasin tu.... Tapi sakit tak hilang hilang.... masa tu dah pukul 4 lebih... dah lama aku tak menangis sebab sakit tapi masa tu aku menangis sambil mengelupur kesakitan. Punya lah siksa Tuhan aje yang tau. Anak aku dah mula panik...Memang aku nak suruh dia aku panggilkan ambulan tapi terfikir pulak aku siapa nak jaga anak isteri aku kalau aku pergi hospital. aku terus mengelupur menahan kesakitan sehinggalah pukul 5 pagi, aku rasa nyawa aku macam nak dicabut, kaki aku sejuk. Aku pesan kat anak aku jaga ibu & adik kalau ditakdirkan ajal aku sampai.... Aku tak ada pilihan lain kerana kesakitan yang tak dapat di tahan2 lagi aku suruh jugak anak aku telefon ambulan dan minta tolong jiran aku tolong tengokkan isteri dan anak2 aku masa aku dihantar ke hospital, dalam masa yg sama aku mintak mak sedara miza yg duduk di indera mahkota kuantan, datang ke rumah pd masa tu jugak. Anak aku terus menelefon ambulan... then dia maklumkan perkara itu kat keluarga sebelah mertua aku di Luit maran.. pukul 5 pagi tu jugak anak aku terpaksa berlari sorang sorang ke simpang masuk taman balok makmur kerana org ambulan tu kata tak tahu jalan..... Tak lama Ambulan puun sampai, anak aku dah ada kat dalam memberi tunjuk arah pada pemandu van. Jiran aku pun ada kat rumah dah masa tu. aku terus dibawa ke HTAA kuantan.....

Masa aku berbaring kat dlm ambulan tu aku dapat dengar azan subuh berkumandang sayup sayup dari masjid.... aku terasa tenang pulak dan aku rasa sakit aku ada kurang sedikit.... semakin hampir dengan hospital semakin aku merasakan kesakitan aku hilang.... Dan setibanya aku di HTAA kuantan.... sakit aku completely HILANG!!!! memang pelik!!!! aku memang macam aku sebelum ni... sihat walafiat.... Tapi masa tu aku buat buat sakit jugaklah.... Kang tak pasal2 kena pelempang pemandu ambulan tu sbb kejut dia subuh2, alih alih tak sakit......... tapi aku dimasukkan juga ke bilik rawatan kecemasan & berjumpa doktor.. aku pun ceritalah A sampai Z apa yg berlaku termasuklah yang sakit aku tu dah hilang pd masa tu.Check punya cek aku disahkan tak ada apa apa. Cuma air kencing aku ada sangkut sikit, katanya ada symptom nak kena batu karang... tapi baru nak jadi, tak nampak pun batu krgnya... Dr kata kalau minum air masak banyak2 setiap hari batu krg tu akan hilang.... Tapi dia kata tak mungkin disebabkan itu aku boleh mengalami kesakitan yang amat sangat.....Disebabkan aku normal dan tak sakit apa apa masa tu aku disuruh balik dan dibekalkan pain killer sahaja.

Sampai sekarang ni Syukur Alhamdulillah, aku sihat walafiat dan tak ada apa2. tapi peristiwa malam tu betul betul sedikit sebanyak menginsafkan aku, dah sakit begitu barulah ingat nak solat lah, nak ngaji lah. Agaknya Allah masih sayangkan aku, agaknya Allah sedang memberi peringatan kepada aku supaya jangan lalai dalam mengingatiNya. Agaknya yang aku rasa tu baru 10% je dari SAKRATUL MAUT, bagaimana agaknya sakratul maut yang sebenar???... Wallahua'lam

2. Email yang ke 2 ni dari rakan budiMaN juga tapi saya rahsiakanlah pengirimnya. Saya siarkan email ini untuk menunjukkan betapa tabahnya sesetengah rakan kita dalam mengharungi ranjau menempuh hidup ini. Email nya saya ringkaskan macam ni :

Sehingga kini aku pun masih belum lagi dapat kerja lagi. Aku pun sekrang pun tengah sanggap sangat dan depressed gila.. Aku tak tau mana lagi nak mintak tolong...... cuma apa yang aku daya sehinga kini mintak tolong dengan Allah..agar dia keluarkan aku dari kesusahan ini... apa yang aku mampu hanya berdoa tak behenti2, buat solat hajat atau solat tengah malam hanya tu aja yang dapat mengurangkan keresahan aku... aku tahu Dia maha mendengar & maha mengetahui mungkin dia tahu apa yang terbaik buat aku bukan masa kini..mungkin dimasa akan datang...

Maaf setakat tu jer email pengirim ke2 yang dapat saya siarkan... walaupun sebenarnya panjang lagi. Saya siarkan disini ke dua email di atas dengan harapan semoga ianya memberi ingatan kepada kita semua bahawa dalam kita leka dengan kerja kita yang sibuk memanjang, leka dengan bergembira bersama keluarga atau bersangka bahawa kita pun susah juga.... bahawa ada rakan-rakan budiMaN kita yang terpaksa menempuh dugaan getir dalam kehidupannya. Kalau ada yang kata saya tak beritahu...kini saya beritahu anda semua.... dan sebab itulah saya sentiasa memikirkan AMaL budiMaN... jalan mana yang termampu untuk kita beramal. Kisah email ke2 bukan beliau seorang sahaja... dalam pengetahuan saya ada 5 orang rakan budiMaN kita sebegini.

Wednesday, December 09, 2009

seMbaNG cuti seKOLaH

Lama benar rasanya tak menjengok blog, bukan sebab bz sangat tetapi takde idea nak tulis dan banyak surfing ke site lain-lain. Tambahan pulak cuti sekolah ni, jadi masa dengan komputer terhad sedikit sebab dia orang banyak take charge control komputer dengan My Space.

Raya Aidil Adha pula saya sempat pulang ke kampung di Temerloh pada malam Khamis dan terperangkap jem kat Highway Karak sampai 4 jam juga. Jumaat pula petangnya saya balik semula ke KL dan esoknya Sabtu saya pagi-pagi lagi cabut ke Perlis dan singgah di Mahang, Selama. Cuma balik dengan anak saya Muhaimin dan ke dua mentua saya. SK pula tinggal di KL kerana terpaksa hantar Sarah pulang ke asrama menghabiskan SPM yang akan tamat pada Khamis nanti 10 Disember. Ahadnya setelah bermalam di Perlis saya pulang ke KL bertolak jam 5 petang dan terperangkap dalam kesesakan PLUS highway selama 12 jam dan sampai ke rumah pada jam 5 pagi. Sengsara beb.

Petang semalam saya ke rumah Kudin Mekanik untuk menukar minyak hitam Volvo saya dan balik dari situ saya sempat pula singgah di ofis Padil Sutok. Lama jugak saya bersembang dengan beliau hampir 3 jam dan sempat ngeteh lagi kat Mamak di bawah ofis beliau. Macam-macam sembang berkenaan kengkawan budiMaN (bukan mengumpat beb...hehe). Saya juga sempat menelefon Haji Bilal kita yang baru pulang dari menunaikan haji dan beliau beritahu sampai pada malam Khamis lalu (3 Disember). Beliau sihat cuma batuk sedikit dan masih lagi kelamkabut sedikit menguruskan beberapa hal peribadi. Insyaallah saya beritahu beliau kalau dah ok tu bolehlah kengkawan budiMaN datang ziarah nanti.

Kitang juga ada telefon mengajak kengkawan budiMaN mengeteh malam tadi dan saya serta Padil tunggu beliau tetapi malangnya beliau tidak dapat sampai awal dan terpaksa tunda lain kali pulak. Saya dari ofis Padil tadi terus pulang ke rumah dan sebaik sampai kerumah, Antu dpA bersama Hanip diB pulak telefon beritahu mereka nak mengeteh kat Desa Pandan. Mulanya saya cadang nak join jugak tapi lepas mandi kat rumah bantai pulak terlelap kat sofa depan TV, sedar-sedar dah pukol 12 tengah malam, jadi saya sms Antu cakap esok malam lah kalau beliau masih ada di KL.

Dalam fikiran saya macam nak adakan satu acara Amal budiMaN sebab banyak rakan budiMaN 4-5 orang juga yang dalam pengetahuan saya sekarang ini betul-betul dalam kesempitan sampai ada yang sms kepada saya dapur rumah dah seminggu tak berasap. Cuma mengharapkan simpati adik beradik dan rakan-rakan. Saya tahu ada 2-3 orang rakan budiMaN kita yang mengalami keadaan ini sekarang. Dan bagi 2-3 orang lain lagi memang kesempitan lah tambahan dengan sekolah yang akan di buka tak lama lagi. Kadang-kadang dia orang ni nampak jer macam takde apa-apa tapi dalam hati hanya Allah swt saja yang tahu bebanan mereka itu. Saya pula cuma boleh membantu setakat termampu oleh saya seorang tetapi tidak kesemuanya. Tambahan pula bisnes saya pun bukanlah seberapa sangat bab kata orang macam menoreh getah juga, time hari panas adalah, tapi bila time hujan...nganga je la...sekarang ni pulak nampak macam hujan jer memanjang.... masak kari beb.

Tapi ntahlah, setakat ini saya tak ada idea camne nak buat amal budiMaN ni dengan penyertaan rakan-rakan semua. Tapi bila fikir selain dari tolong kanak-kanak susah atau keluarga susah lain, baik juga kalau kita dapat bantu rakan budiMaN kita sendiri yang juga sangat-sangat memerlukan seperti 4-5 orang rakan budiMaN kita yang kesusahan itu. Kita ni kekadang susah cuma tak mampu nak bayar kereta atau kredit kad atau loan tapi dapur boleh jugak berasap lagi tapi ini susah sampai takde nak makan apa pun bagi anak bini beb, macam ada yang kata beli susu cair, bancuh dalam botol, bagi anak baby menyusu beb... lu fikir la sendiri!

Thursday, November 26, 2009

saLaM aidiLAdhA

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua warga budiMaN dan kepada sesiapa jua yang mengikuti blog ini semoga Aidil Adha kali ini akan membawa keinsafan dan keimanan yang bertambah teguh kepada kita semua. Buat rakan budiMaN yang mengerjakan haji dan kini wukuf di Arafah seperti Bilal dpA dan Rohani serta yang lain, marilah kita doakan mereka beserta semua umat Islam yang menunaikan wukuf agar dapat menjalani ibadat tersebut dengan baik dan selamat serta mendapat keberkatan dari Allah swt.

Kepada warga budiMaN yang akan berhari raya di kampung atau di mana jua semoga perjalanan kita sekeluarga akan di lindungi dari malapetaka dan bahaya dan semoga kita semua akan sentiasa sejahtera di Aidil Adha kali ini. Insyaallah saya sekeluarga akan berhari raya di Temerloh dan Kuala Lumpur dan saya akan ke Perlis pula pada hari Sabtu nanti.

Monday, November 23, 2009

haPPy aNNivesary 18

Selamat menyambut ulangtahun perkahwinan kepada Kitang diA dan Lily yang ke 18 pada hari ini 23hb November 2009 semoga akan sentiasa berbahagia dan sejahtera hingga ke akhir hayat. Boleh mintak Kitang celebrate belanja geng budiMaN ngeteh kat Taman Melati...hehe

Sunday, November 22, 2009

seMbaNG

1. Minggu lepas pada hari Selasa, saya sempat golfing dengan Antu dpA dan Hanif diB di Kelab Golf Bukit Unggul. Malamnya kami sambung teh tarik plak kat KL dengan Fadil Sutok dbS. Macam-macam jugak lah sembang mengenai perkembangan diri kengkawan.

2. Kitang diA rasanya dah start kerja balik mulai minggu lepas. Harap Kitang sudah kembali sihat sepenuhnya. Lepas ni boleh ngeteh balik la kat Taman Melati dengan Kitang.

3. Keputusan UPSR pun sudah diumumkan minggu lepas dan beberapa anak budiMaN khabarnya memperolehi keputusan yang cemerlang. Tahniah.

4. Peperiksaan SPM pun sudah bermula mulai Rabu minggu lepas dan beberapa anak budiMaN juga ada mengambil peperiksaan tersebut termasuklah anak sulung saya Maisarah. Anak budiMaN yang lain seperti anak Mizi Songkhla, anak Zula diA, anak Suhaimi diA, anak Kudin Mekanik dan anak Fadil Sutok. Selamat menempuh peperiksaan kepada mereka.

5. Cuti sekolah pun dah bermula pada minggu ini dan kena fikir pulak apa aktiviti budak2 kat rumah tu selain duduk melangut depan tv, komputer dan PS2. Kena pulak seminggu ni asyik hujan jer memanjang...kain baju pun susah nak kering. Nak bawak holiday pun makan duit ribu-ribu jugak walaupun melancung kat dalam Malaysia jer...dengan minyak keta, sewa hotel, makan minum... saya ingat nak bawak budak2 tour naik keretapi utara selatan tapi kena tengok budget dulu la nampak gayanya...harga tiket ketapi pun boleh tahan jugak..last2 bawak pi kenduri jer la..banyak plak kenduri kahwin cuti sekolah ni...jauh2 plak tu...minyak, tol, hotel...fenin..haha

6. Raya Haji pun tak lama lagi pada hari Jumaat ni. Kengkawan plan raya mana? Mesti ramai yang buat korban pada aidil adha tahun ni dikalangan rakan budiMaN.

Tuesday, November 10, 2009

beRita keNGkaWaN

1. Minggu lepas bertemu dengan Apek dpA (Wan Mazlan) di pejabat Sutok bersama-sama Kerbau dbS. Apek kini sudah menjadi pegawai pinjaman Ar-Rajhi Bank bersama-sama Kerbau. So hari tu kat ofis Fadil Sutok, Kerbau bagi kursus sikit la kat Apek untuk menjadi pegawai pinjaman tersebut. Macam-macam cara kengkawan tambah pendapatan sekarang ni.

2. Beberapa hari lepas juga Kerbau dbS ada sms beritahu beliau ada bertemu dengan Joe Malady diB di Kuantan. Joe Malady memberitahu Kerbau bahawa Pian diB yang mengikuti isteri beliau melanjutkan pelajaran di New Zealand sudah kembali ke Malaysia tetapi Joe Malady kata beliau belum dapat bertemu dengan Pian lagi di Kuantan. Aiih..kengkawan senyap-senyap je balik dari obersea tak nak beritahu rodong. Maybe nak bagi settledown dulu kot maklumlah dah beranak kecik sekarang ni Pian tu. Apa jadi dengan cybercafe Pian kat Jalan Beserah, Kuantan tu yer?

3. Start Rabu ni jadi Pengurus Rumahtangga pulak saya kerana SK ada mesyuarat Prudential Asia IT Head sehingga Sabtu di ShangriLa Tanjung Aru, Sabah. 4 dan 5 Disember plak SK pergi Singapore dan awal Januari 2010 SK akan ke Macau, China seminggu. Makan meggi la kita Aimin yer... nasi kandar mamak pun best giler jugak...kuah campur semua taruk kambing 3 ketul yer....Line Clear.

P/S : Tu gambar kat atas tu Aimin pergi holiday dengan MakTok dia kat villa air panas. Ada private jacuzzi dan pool. Syiok dan luxury giler Aimin kata... hai mentang2 dah abih peksa...tu tak tau la result nanti... main lagi banyak dari belajor...hai budak2 sekarang ni.

Monday, November 02, 2009

seMbaNG

Seminggu takde idea nak tulis apa-apa dalam blog. Sebenarnya satu lagi sebab bila kat rumah malas dah nak buka komputer dan menulis...macam rasa nak rilek jer memanjang...mengunyah sambil tengok TV. Rakan budiMaN pun tak banyak yang menghubungi atau menyampaikan apa-apa perkembangan terkini, tu pun satu hal jugak. Cuma macam biasa minggu lepas ada jumpa Sutok dbS dan Raman dbS mengeteh kat ofis Sutok. Semuanya mengeluh sebab bisnes slow giler dan tak tahu apa planning nak buat. Charlie diB pulak ada call saya Jumaat lepas beritahu Antu dpA ada datang KL dan ajak bergolfing pada pagi Ahad tapi saya tak dapat nak join plak.

SK pulak sibuk memanjang sekarang dan balik pun dah malam jadi terpaksa ambil alih tugas untuk jemput Aimin dari sekolah tiap-tiap petang. 11hb Nov ni SK ada Prudential Asia IT Meeting lagi 4 hari kat Kota Kinabalu, jadi macam biasa kena jadi pengurus rumahtangga lagi la. Januari ni SK maybe terbang lagi ke Macau, China selama 5 hari untuk BCP Meeting. Cadang-cadang macam nak tumpang sekaki jugak sebab dia orang kata Macau tu macam Venice kat Italy tambahan pulak Januari, musim winter kat sana dengan suhu 14 C. Kena kumpul duit slow-slow sehari RM10 maybe boleh beli tiket AirAsia kot kalau kena time murah.

Musim periksa pun dah tiba..periksa Akhir Tahun, periksa SPM dan sebagainya. Aimin yang Tingkatan 2 akan start periksa akhir tahun mulai hari ini sampai Jumaat. Sementara Sarah akan ambil SPM mulai 18hb Nov ni dan berakhir pada 10hb Disember nanti. Anak-anak budiMaN yang akan ambil SPM tahun ini yang saya tahu ialah anak Sutok dbS dan anak Kudin Mekanik. Mudah-mudahan anak-anak budiMaN yang akan mengambil peperiksaan akan dapat menjawab dengan tenang, dipermudahkan dan mendapat keputusan yang baik dan cemerlang nanti. Amin. Kita doakan semua sekalilah anak-anak budiMaN samada yang ambik UPSR, PMR, SPM, STP dan semua peperiksaan yang diduduki oleh mereka. Amin sekali lagi.

Lepas peperiksaan nanti, cuti sekolah pulak. Pening pulak nak fikir mana nak holiday atau apa nak bagi budak-budak ni buat dari duduk melangut kat rumah. Dalam kepala saya ada dah plan sikit-sikit nak bagi budak-budak ni adventurous dengan belanja yang murah sikit tapi nanti la announce kat dia orang lepas periksa nanti kot.

Banyak pulak cerita saya tulis malam ni. Ni sambil tengok EPL kat TV Birmingham lawan Man City. Musim EPL ni nampak makin seronok terutama kepada penyokong-penyokong MU dan Chelsea serta Arsenal macam saya. Penyokong Liverpool mungkin ada sedikit tak syiok la. Tapi saya percaya Arsenal mungkin akan dapat satu piala tahun ini kalau dengan persembahan yang berterusan macam ni. Apa-apa pun saya tetap penyokong Arsenal walaupun tak dapat piala....setia beb.

Sebelum merapu kot lain rasanya baik stop dulu la dan tengok game kat TV tu... apa2 pun stay healthy, kuatkan ibadat and enjoy life and enjoy yourself...hahaha

Friday, October 23, 2009

haPPy beSdAy oKtoBeR gUyS n gaLs

Bulan Oktober ni sebenarnya ramai geng budiMaN sambut birthday masing-masing. Jadi saya rangkumkan sekalilah dalam satu artikel untuk ucapkan Selamat Hari Jadi kepada rakan budiMaN seperti di bawah ini yang menyambut hari jadinya dalam bulan oktober ini :

1. Ummi dsS - 7hb Oktober
2. Lan Kentei diA - 10hb Oktober
3. Wani dcS - 14hb Oktober
4. Apamz diA - 16hb Oktober
5. Walid diA - 21hb Oktober
6. Kitang diA - 22hb Oktober
7. Mizi Songkhla - 29hb Oktober
8. Muslim dsS dan Amir USA - 30hb Oktober

Semoga mereka yang menyambut harijadi samada belated ataupun postdated seperti nama-nama di atas...saya ucapkan selamat panjang umur, di murahkan rezeki, di sihatkan tubuh badan sentiasa, sentiasa berbahagia dan sejahtera di samping keluarga dan rakan-rakan semua hendaknya.

Nota : Gambar tu jeepney kat Manila n Davao. Tambang murah jer Peso7 @ RM0-50 sekali naik nak kemana-mana tapi kalau tak tahu route dia memang problemo la, jadi senang naik teksi tapi mahal la sikit. Selain dari jeepney ada jugak teksi motosikal cuma Peso5 @ RM0-35 tapi tu kalau dekat-dekat la.

Monday, October 19, 2009

seLaMat beRaNGkat biLaL

Sabtu lepas saya sekeluarga mengambil kesempatan untuk mengunjungi Bilal di rumah beliau di Kota SieraMas, Nilai bagi mengucapkan selamat kepada beliau yang akan menunaikan haji. Kebiasaannya begitulah kalau di kampung bila ada yang nak menunaikan haji maka satu kampung akan datang menziarah untuk mengucapkan selamat jalan sambil bersedekah kepada bakal haji tersebut. Mulanya saya mengajak Kudin Mekanik, Fadil Sutok dan Walid untuk pergi bersama tetapi masing-masing sibuk dengan hal sendiri jadi saya ambil keputusan untuk menziarah Bilal dan isteri Puan Rohani bersama SK sahaja.

Insyaallah Bilal bersama isterinya Puan Rohani akan mendaftar di Tabung Haji Kelana Jaya untuk penerbangan beliau pada pukol 3-00 pagi nanti. Bilal mendapat penerbangan haji yang pertama dan merupakan kumpulan jemaah pertama dari Malaysia yang akan tiba di Arab Saudi. Semoga Bilal dan Rohani akan dipermudahkan dalam mengerjakan ibadah haji nanti serta selamat kembali semula ke Malaysia, insyaallah pada 3 Disember nanti.

Semasa menziarah Bilal di rumah beliau kebetulan Slamber Jr pun ada. Dan rakan budiMaN yang paling tidak di sangka juga muncul iaitu Affandi Daud dpA batch Julai 85 atau lebih dikenali sebagai Pendita Zaaba. Saya rasa sejak graduated dulu kira-kira 21 tahun dahulu tak pernah bertemu lagi dengan Zaaba ni tapi saya rasa fizikal beliau tak banyak berubah. Zaaba kini bertugas di Bahagian Pentadbiran PDRM Bukit Aman setelah 14 tahun bersama Kementerian Pelancungan. Bekeluarga dan mempunyai 3 orang anak, 2 lelaki dan 1 perempuan. Zaaba kini tinggal di Kepong berhampiran FRIM. Sesiapa nak menghubungi Zaaba - 019-2199752.

Slamber Jr pun agak lama tak bertemu dengan beliau. Khabarnya perniagaan makin maju dan selain dari Pasaraya Mydin di pekan Nilai berhampiran stesyen bas Nilai, beliau akan membuka satu lagi cawangan Mydin di Kota SieraMas dan dijangka beroperasi mulai awal November ini. Hebat Slamber Jr dengan 2 cawangan Mydin kini...juta-juta tu beb.

Thursday, October 15, 2009

beRita kitANG

Saya ada menghubungi Kitang dan beliau memberitahu saya bahawa pembedahan ke2 berjalan dengan baik dan beliau telah selamat menjalani pembedahan tersebut. Beliau mungkin akan terus berada di Hospital Pantai Bangsar sehingga Ahad ini. Beliau berada di wad D 226.

Nota : Gambar kat atas ni gambar makanan yang di jual oleh gerai-gerai tepi jalan berhampiran Davao Town Hall Central Park. Saya cuba jugak la makan..sedap...jadi saya balun 2 biji sekali. Telur ayam dia orang rebus kemudian salutkan dengan tepung rangup dan goreng. Bila makan campurkan dengan timun dan sejenis sayur saya lupa dah macam pucuk paku tapi rasa dia macam plastik rangup jer ( Maybe macam midin yang kat sarawak kot ). Kemudian siram dengan cuka yang direndam dengan cili kecik. Sedapp jugak..hehe. Selain dari tu ada jual pisang muda bakar yang dicucuk macam satay dan ada daging barbeque tapi tau-tau je la daging apa kan. Harga telur tu Peso 5 sebiji manakala pisang bakar Peso 3 secucuk.

Wednesday, October 14, 2009

biLaL n kitaNG

Sebenarnya saya mendapat khabar dari Bilal dpA dan Kitang diA semenjak dari minggu lepas lagi tetapi kerana ketiadaan masa untuk posting artikel maka hanya malam ini saya berpeluang untuk menyampaikannya kepada rakan budiMaN semua.

1. Bilal dpA
Bilal suami isteri insyaallah akan bertolak ke Tanah Suci Mekah untuk menunaikan fardu haji pada 20hb Oktober 2009 ini iaitu pada minggu hadapan hari Selasa. Semoga perjalanan Bilal suami isteri di permudahkan pergi dan balik dan mendapat haji mabrur serta di permudahkan dalam menunaikan fardu haji nanti. Kepada rakan budiMaN yang ingin mengucapkan selamat kepada Bilal bolehlah menghubungi beliau di 013-3350036.

2. Kitang diA
Bendahari budiMaN saudara Kitang pula memberitahu saya bahawa beliau akan menjalani pembedahan ke dua di Pantai Medical Center pada hari ini 14hb Oktober 2009 jam 1-00 tengahari. Semoga Kitang akan selamat menjalani pembedahan tersebut dan akan kembali pulih kesihatannya seperti sediakala. Kitang boleh dihubungi di 019-7567799.

Friday, October 09, 2009

baCk iN kL

Alhamdulillah berkat doa keluarga dan rakan2 semua, saya selamat sampai ke Kuala Lumpur dari Manila, Philipines pada hari Selasa lewat petang. Amat meletihkan perjalanan saya untuk 2 hari terakhir di Philipines dan sampai di rumah dan keesokannya, saya mengambil peluang untuk berehat sepenuhnya. Semalam, hari Khamis saya memulakan tugas saya semula kerana banyak perkara yang perlu di selesaikan dan di dokumenkan untuk perjalanan saya di Philipines. Gambar di atas adalah gambar pertama yang saya rakamkan apabila tiba di Davao City yang menarik perhatian saya dengan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Datok Bandar Davao kepada penganut agama Islam di sana.

Insyaallah, gambar-gambar lain akan saya siarkan di sini dari masa ke semasa selain dari beberapa berita berkaitan rakan budiMaN yang saya perolehi di artikel akan datang.

Sunday, October 04, 2009

adiOs daVaO

Alhamdulillah, saya baru sampai di hotel di St Pedro Streets, Davao semula setelah seharian suntuk ke beberapa tempat di sekitar Bingko, Ulas, Mintal dan Don Roman. Malam ini merupakan malam terakhir saya di Davao dan insyaallah esok petang saya akan ke Manila pula dan bermalam di sana sebelum pulang ke Malaysia (jika flight tidak dibatalkan atau delay) pada hari Selasa nanti.
Sepanjang 5 hari berada di Davao bermacam-macam pengalaman dan pengetahuan yang dapat saya pelajari dan merupakan suatu catatan perjalanan yang amat menarik. Insyaallah gambar-gambar yang saya sempat ambil akan saya siarkan apabila saya pulang ke Malaysia nanti. Harap rakan budiMaN doakan saya selamat sampai dan dipermudahkan Allah swt dalam perjalanan balik dari Davao- Manila - Kuala Lumpur pada petang nanti.

Saturday, October 03, 2009

maSih daVaO

Salam semua. Jam kat sini dah pukol 6-30 petang Sabtu dan dah nak masuk waktu Isyak dah pun. Semalam saya bz sikit dari pagi sampai malam dan sempat melawat beberapa tempat di pendalaman Davao iaitu di pekan Mintal dan Don Caruizon Village, Santo Nino. Saya pun masih dalam asessment lagi apa yang saya nak buat kat Davao ni, jadi mungkin dengan kumpul sedikit maklumat di sini boleh teliti dan kaji balik apabila di Malaysia nanti.

Orang-orang kat sini pula asyik bincang pasal satu lagi taufan Pepeng yang nak melanda utara Manila hari ini, jadi kat mana-mana jer, dia orang sembang pasal tu jer. Tapi satu saya salute apabila saya tengok TV pagi tadi, Mesyuarat Presiden Aroyo dengan semua Menteri-Menteri Kabinetnya di siarkan secara langsung kat TV selama 3 jam. Mesyuarat tersebut berkaitan kesan Taufan Ketsena dan Taufan Pepeng yang akan melanda. Aroyo siap sergah sorang-sorang Menteri dia secara live kat TV kalau ada yang tak buat persediaan apa-apa. Memang real betul la. Kalau Malaysia, jangan haraplah nak tengok Mesyuarat Kabinet secara langsung kat TV... tak pernah dalam sejarah pun....camne nak telus macam orang lain. Respect betul la cara dia orang ni..Najib Razak patut ambik contoh ketelusan macam ni...jangan buat sombong bodoh hang jer.

Saya harap Taufan Pepeng yang di jangka akan menjadi Super Typhoon yang bergerak selaju 200km/j hanya akan melanda Utara Manila sahaja dan tak menjejaskan penerbangan saya insyaallah Isnin malam dan Selasa pagi nanti di Manila. Hari ini beberapa penerbangan antarabangsa ke Manila telah di batalkan akibat cuaca buruk.

Tragedi gempa bumi di Sumatera pun menjadi topik hangat juga di sini. Hotel saya duduk tu pulak ada 100 chanel TV jadi jenuh jugaklah layan TV ni. Nampaknya sekian dulu la takat ni dari St Pedro Streets, Davao, Philipines untuk rakan-rakan semua. Insyaallah kalau ada kesempatan sebelum balik Isnin malam nanti saya cuba buat satu artikel lagi kalau tak bz sangat.

Wednesday, September 30, 2009

saLaM daRi phiLiPiNeS

Alhamdulillah, saya sudah sampai ke Manila dan Davao dan pada saat ini saya menulis artikel ini dari sebuah internet cafe di St Pedro Streets, Davao. Jam di sini sudah menunjukkan pukol 4-40 petang dan keadaan mulai gelap menandakan waktu maghrib hampir menjelang dalam setengah jam lagi.

Saya bertolak keluar dari rumah dengan di hantar oleh SK pada pukol 1-00 pagi 29hb September lalu ke KL Sentral dan rupa-rupanya bas ke LCCT hanya bertolak pada pukol 3-00 pagi. Saya sampai di LCCT dalam pukol 4-15 pagi dan terus check-in untuk flight saya ke Manila. Jam 7-20 pagi, saya berlepas dari Kuala Lumpur dan sampai di Manila kira-kira pukol 11-15 pagi. (Waktu Philipines adalah sama dengan waktu di Malaysia). Saya sampai dalam keadaan hujan renyai-renyai tetapi pihak airport di Clark, Manila melaporkan bahawa cuaca sudah mula beransur baik dan banjir akibat Typhoon Ketsana sudah mulai reda.

Dari Lapangan Terbang Clark Macapagal saya menaiki Philtranco ke Manila dengan tambang sebanyak Peso300. Perjalanan mengambil masa hampir 2 jam untuk jarak 100km kerana keadaan trafik yang sesak ( trafic di Manila chaos betul, kalau kita memang tak boleh bawak kereta punya). Saya sampai di SM Megamall Manila dan terus mengambil teksi untuk ke Nanoy Aquino Airport yang terletak lebihkurang setengah jam perjalanan. Pemandu teksi sempat menceritakan kepada saya serta menunjukkan kesan-kesan banjir besar akibat typhoon Ketsana 3 hari sebelum itu di Manila yang mengorbankan lebih dari 140 nyawa dan hampir setengah juta orang kehilangan tempat tinggal.

Saya sampai di Nanoy Aquino Airport kira-kira jam 3-15 petang dan rakan perniagaan saya di Manila sudah sedia menunggu dan membawa saya makan dan minum sebelum check-in untuk flight saya ke Davao pula. (Rakan saya ini sebenarnya menetap di Davao tetapi datang ke Manila kerana sepupu beliau hilang semasa banjir Ketsana di Manila dan mayatnya belum lagi ditemui sehingga ke hari ini). Makan memang satu-satunya masalah yang paling besar di Philipines bagi orang Islam kerana susah nak jumpa kedai Muslim. Makanan kat sini pulak memang favourite ada ayam, jadi memang problemo betul.

Flight ke Davao yang sepatutnya pukol 5-15 petang menjadi lewat pula ke pukol 6-10 petang kerana cuaca yang kurang baik. Pukol 6-30 petang kat sini dah masuk waktu Isyak sebenarnya jadi memang dah malam sesangat. Akhirnya pukol 6-10 petang saya menaiki pesawat Cebu Pasific ke Davao dan sampai kira-kira pukol 8-15 malam. Jenuh betul hari itu hampir 7 jam dalam flight dengan tak mandi dan makan roti jer dari KL lagi. Letih giler. Sampai jer di Davao sudah menunggu keluarga rakan saya sambil memegang signboard tertera nama saya dan mereka membawa saya makan dan check-in di sebuah hotel di pinggir Davao.

Walaubagaimanapun hari ini saya bertukar pula ke hotel ditengah-tengah pekan Davao betul-betul bersebelahan City Town Hall Davao di St Pedro Street dan dapatlah saya melihat kesibukan pekan Davao. Cuaca ketika ini masih lagi hujan dan hari ini saya masih lagi meronda-ronda di sekitar pekan Davao. Insyaallah esok awal pagi, rakan perniagaan saya yang berada di Manila akan pulang ke Davao dan bolehlah saya memulakan sedikit perbincangan dengan beliau nanti dan melawat beberapa tempat yang telah dirancangkan.

Keadaan pekan Manila dan Davao pada saya macam pekan kat Siam jer dengan kenderaan dan suasananya. Orang-orangnya puyla rupa sebijik macam orang melayu dan saya memang banyak kali di anggap orang tempatan dan terpaksa saya bercakap English untuk menerangkan siapa saya. Makanan memang susah di Manila dan Davao kerana Muslim Food payah nak jumpa. Satu yang saya tak suka di Davao ni, bandarnya Smoke Free Zone...semua tempat tak boleh merokok...naya betul. Saya berjalan pun dah tak bawak rokok dah sebab penalty Peso 10ribu beb...giler. Kat hotel pun patutnya tak boleh merokok, siap ada warning sign lagi merata-rata...tapi saya belasah jugaklah dalam bilik.

So, takat ni dulu laporan saya...gambar akan menyusul nanti bila saya balik Malaysia...ni nak cari apa nak makan ni beb...lapar giler ni beb...semalam ada jumpa satu kedai kampung saya suruh dia goreng ikan dengan nasi putih...belasah jugak laa...ni tak tau la lagi ni malam ni... sape plak nak kena suruh goreng ikan ni...hehehe

Monday, September 21, 2009

1 syaWaL

Semalam kita semua umat Islam di Malaysia telah menyambut Aidilfitri setelah sebulan kita berpuasa di bulan Ramadhan. Setelah menempuh kesesakan lalulintas di Lebuhraya Karak pada Jumaat malam yang lalu mengakibatkan perjalanan dari Kuala Lumpur ke Temerloh memakan masa hampir 4 jam (ada rakan2 yang menempuh hampir 6 jam), saya sekeluarga alhamdulillah sampai ke rumah ayah saya di Kampung Paya Pulai untuk meraikan Aidilfitri.

Aturcara Aidilfitri dirumah ayah saya bermula dari jam 4-00 pagi dengan kami sekeluarga telah bangun untuk menyediakan hidangan untuk satu kenduri kecil tahlil selepas sembahyang subuh. Rumah ayah saya yang berhadapan Masjid Tanjung Besar Paya Pulai saban tahun telah terkenal mengadakan kenduri tahlil selepas sembahyang subuh kepada jemaah masjid tersebut.

Selesai sembahyang subuh di Masjid Tanjung Besar, jemaah seramai lebihkurang 60 orang telah mengadakan tahlil arwah di rumah ayah saya. Selesai tahlil, semua jemaah di jemput menikmati hidangan di pagi Aidilfitri dan tahun ini kami menyediakan sate, lemang, nasi himpit dan kueh muih.

Sembahyang Sunat Aidilfitri di Masjid Tanjung Besar di mulakan pada jam 9-00 pagi dan sebelum itu kami sekeluarga bermaaf-maafan sebelum beramai-ramai ke masjid. Tahun ini saya beserta adik bongsu saya Muzamir dan isterinya Aishah sahaja yang beraya di rumah ayah saya. Manakala adik perempuan saya, Masliyatun sekeluarga beraya di Mentakab di rumah mertuanya, adik saya MazulHisham juga beraya di rumah mertuanya di Jenderak sementara adik saya yang ke 4, Mokharizal dan isterinya Tengku Vera Lidya beraya di rumah mertuanya di Medan, Indonesia.

Selesai sembahyang sunat Aidilfitri, kami sekeluarga pulang kerumah kerana menantikan saudara mara dan sahabat handai yang datang berziarah tidak putus-putus. Memang kalau balik ke Temerloh, saya kesian kat SK kerana tak berhenti-henti kena buat air dan sediakan makanan dan sebagainya. Kalau balik Kedah, SK biasanya boleh rilek sedikit.

Selepas solat Asar barulah kami ada kesempatan sedikit dan kami sekeluarga gunakan untuk menziarahi kubur ibu saya dan mengadakan tahlil di situ. Selepas itu kami sekeluarga beraya ke rumah bapa saudara saya di Taman Seri Semantan. Cadangan untuk beraya ke rumah Nenek saya di Kg Tanjung Belengu terpaksa di batalkan kerana Nenek saya yang berada di Kuala Lumpur tidak jadi pulang ke kampung kerana kurang sihat. Saya sekeluarga setelah balik dari Taman Seri Semantan terus pula ke Chenor dan beraya di rumah Raman Kerbau.

Hari ini Raya ke 2, insyaallah kami sekeluarga termasuk adik-adik saya Masliyatun dan Mazul Hisham akan ke Kg Temai Hilir, Pekan ke kubur arwah Datuk sebelah ayah saya untuk tahlil dan selepas itu pula akan ke Felda Pancing, Kuantan ke kubur Nenek saya sebelah ayah untuk tahlil juga. Memang itu kebiasaan keluarga ayah saya pada hari Raya ke 2 setiap tahun dan kesempatan itu juga di gunakan untuk mengunjungi saudara mara sebelah ayah saya di Pekan dan Kuantan.

Insyaallah pada hari Raya ke 3, saya akan berada di Temerloh dan saya bercadang bersama rakan budiMaN lain untuk menziarahi Kitang yang khabarnya berada di rumah ibunya di Kg Hj Ali, Temerloh.

Wednesday, September 16, 2009

seLaMat haRi raYa aidiLfitRi

Walaupun cuma tinggal 3 hari sahaja lagi kita di bulan Ramadhan, saya rasa tidak terlalu awal untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan budiMaN dan juga kepada sesiapa yang mengikuti blog budiMaN ini. Sempena Aidilfitri yang mulia ini saya ingin memohon ampun dan maaf zahir dan batin, mana yang termakan dan terminum minta dihalalkan dunia akhirat kepada seluruh warga budiMaN dan sesiapa jua yang mengenali diri saya ini. Insyaallah saya sekeluarga akan berhari raya di Kampung Paya Pulai, Temerloh di sebelah keluarga saya dari Sabtu ini sehingga hari Rabu minggu hadapan. Kepada sahabat dan sesiapa yang ingin mengunjungi silalah datang kerumah ayah saya di mana saya akan berada nanti di alamat Hadapan Masjid Tanjung Besar (belakang Sekolah Kebangsaan Paya Pulai), Kampung Paya Pulai, Temerloh, Pahang. Semoga perjalanan kita semua di aidilfitri akan beroleh keberkatan dan dilindungiNya sentiasa dari sebarang malapetaka dan bencana. Amin.

Tuesday, September 15, 2009

kitaNG

Malam semalam selepas berbuka puasa saya ada sms kepada Kitang bertanyakan khabar beliau. Beliau membalas sms saya dengan memberitahu bahawa keadaan beliau alhamdulillah beransur pulih. Beliau pun dah seminggu mula makan macam biasa katanya baru datang selera. 2nd operation katanya tak tahu lagi bila untuk masukkan kembali dan sambungkan usus kecil beliau. Beliau minta saya sampaikan kepada rakan budiMaN ucapan terima kasih kepada yang sudi telefon, sms dan datang menziarahi beliau semasa di Kuala Lumpur dan juga di Temerloh. Alhamdulillah mudah-mudahan Kitang akan cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan normal semula. Banyak jugak nak kena ganti puasa Kitang tu bila sembuh nanti.

Friday, September 11, 2009

aMaL

2 hari lepas selepas pekena 9 lubang dan berbuka puasa di Kelab Golf Kinrara, rakan-rakan golf saya ada mencadangkan untuk membuat satu Majlis Amal dengan bersedekah sedikit sumbangan dan pakaian di Rumah Anak Yatim Kg Perit, Kuala Nerang, Kedah yang pernah kami lakukan kira-kira 4 tahun dahulu. Mereka cadangkan supaya majlis ini di lakukan selepas saya pulang dari Manila dan Davao nanti. Saya beritahu mereka untuk aturkan majlis tersebut dan insyaallah saya akan turut serta nanti. Saya pula akan ke Manila dan Davao pada 29hb September ini selama 8 hari dan pulang pada 5hb Oktober nanti (Rupa-rupanya negara kita dan Singapore jugak senang bila berurusan ni, negara Asean lain ni banyak hal betul la bila nak setup something...cabaran betul, harap-harap boleh success la trip ni). Masalahnya selepas itu saya mungkin ada satu trip lagi ke luar negeri dan semuanya masih belum confirm lagi. SK pula memang sibuk dengan tugas-tugas pejabat beliau dan kesian jugak kat dia kalau tinggal rumah lama-lama ni.

Dalam fikiran saya, sekiranya jadi Majlis Amal itu nanti, saya ingin selitkan juga sumbangan dari budiMaN sekiranya ada yang ingin turut serta. Tapi Bendahari kita pula saudara Kitang masih belum sihat lagi untuk turut serta menganjurkannya sementara saya pula tidak berkesempatan untuk menguruskan perkara ini jika ingin dilakukan. Pengurusan Majlis Amal tersebut insyaallah akan dilakukan oleh rakan-rakan golf saya tetapi untuk kutipan/sumbangan budiMaN belum dapat saya fikirkan lagi caranya.

Monday, September 07, 2009

seMbaNG-SeMbaNG

1. Ada beberapa orang rakan budiMaN seperti Raman Kerbau dan Suhaimi diA memberitahu saya mereka telah menziarah Kitang di rumah beliau di Temerloh. Mereka memberitahu saya ada perubahan baik dan Kitang nampak ceria sedikit dan boleh bersembang. Alhamdulillah dengan berkat doa rakan-rakan budiMaN dan dorongan kuat serta semangat yang di berikan oleh rakan budiMaN serta keluarga Kitang, insyaallah Kitang akan beransur pulih. Selasa ini Kitang sekali lagi akan ke Hospital Pantai untuk check-up dan menjalani rawatan seterusnya.

2. Ramadhan telahpun melepasi hari ke 16 dan insyaallah hanya tinggal 14 hari saja lagi Ramadhan akan bersama kita untuk tahun ini. Dengan tinggal beberapa hari sahaja lagi, mungkin kita semua boleh melipatgandakan lebih lagi amalan kita semoga Ramadhan akan melimpahkan keberkatan oleh Allah swt kepada kehidupan kita.

3. Tahun ini insyaallah saya sekeluarga akan berhari raya di Temerloh, Pahang di keluarga sebelah saya dan insyaallah saya akan pulang pada hari Jumaat sehingga Rabu di Temerloh. Keluarga SK pula akan berhari raya di Kuala Lumpur dan tidak pulang ke Kedah/Perlis pada tahun ini dan pada hari Khamis selepas raya, insyaallah kami akan berhari raya bersama di Kuala Lumpur pula. Seminggu selepas raya pula saya mempunyai beberapa urusan perniagaan di luar negeri selama 8 hari dan akan terbang seorang ke sebuah negara yang asing juga tak pernah sampai. Tapi SK dah sampai dah sorang-sorang kat situ dulu. Tapi SK semua dah di aturkan oleh syarikatnya dulu siap dengan chauffer dan sebagainya, sementara saya akan menempuh perjalanan seorang diri tanpa sesiapa menunggu di airport. Cuma saya minta rakan kongsi saya di negara tersebut mengaturkan hotel dan connecting flight saya sahaja nanti. Teruja jugak dan suspen sebab sampai jer nak rushing ke airport lain sejauh 90km dengan traffic yang tak menentu untuk catch-up connecting flight sedangkan saya cuma ada masa 5 jam sahaja between the arrival and departure. Journey nak sampai ke destinasi will take 1 whole day dan balik nanti pun satu hari jugak berkejar. Kena makan banyak2 bagi kuat dan tahan tidur...hehehe

Wednesday, September 02, 2009

dOakaN kitaNG

Tengahari semalam lebih kurang jam 1-30, saya sampai di Pantai Medical Center, Bangsar untuk menziarahi Kitang. Sewaktu sampai di bilik wad beliau di D428, saya dapati Syed Hamid diA dan isteri Puan Raja sudah ada di sana bersama dengan Puan Lily dan juga Kitang. Bersalaman dengan Walid dan Kitang, saya lihat wajah Kitang begitu murung sekali. Jelas susut tubuh badannya dan kesan pembedahan yang saya lihat memilukan.

Puan Lily, isteri Kitang menceritakan kepada saya, Walid dan Raja keadaan Kitang. Kitang masih tidak dapat bertutur dengan sempurna dan hanya terbaring sahaja memerhatikan kami.

Menurut Lily, Kitang dimasukkan ke Hospital Pantai dengan di bawa oleh beliau menaiki kereta dari Temerloh pada hari Selasa minggu lalu setelah sekian lama sejak beberapa bulan yang lepas, Kitang mengadu kesakitan yang amat sangat di bahagian perut beliau dan perut beliau menjadi membusung. Sebelum itu sudah beberapa kali di buat pemeriksaan di Hospital Ampang Puteri termasuk membuat MRI scanning dan sebagainya tetapi punca kesakitan tidak dapat dikesan. Pengubatan secara tradisional juga di cuba di Temerloh tetapi hasilnya masih tidak berubah.

Di Pantai Medical Center, doktor memberitahu Kitang bahawa terdapat komplikasi di usus besar beliau dimana di sesetengah tempat seakan-akan seperti membengkak dan hampir pecah. Akhirnya pada Rabu minggu lepas, Kitang telah di bedah. Pembedahan yang dijangka hanya untuk 3 jam telah berlarutan sehingga 8 jam. Akhirnya Kitang di bawa keluar dari bilik pembedahan dengan usus besarnya terpaksa di potong lebih dari 2 kaki panjangnya.

Dengan seluruh hampir seluruh badannya di cucuk dengan drip di kiri kanan lengan dan di belakang bahagian badan untuk mengalirkan ubat-ubatan. Sementara kesan pembedahan pula lebihkurang 7 inci panjangnya dari dada sehingga ke perut dengan di kiri kanan perutnya di tebuk 2 lubang dengan usus yang tinggal di surfacekan keluar untuk pembuangan sehingga kini. Di kiri kanan perutnya yang berlubang itu di letakkan beg plastik bagi menakung pembuangan yang keluar.

Dan semalam setelah hampir seminggu barulah semua drip di cabut dari badan Kitang dan beliau boleh makan secara normal dengan makanan yang lembut seperti bubur. Lily memberitahu usus besar yang telah di potong itu masih tidak disambungkan lagi oleh doktor dan ianya memerlukan pembedahan ke 2 yang akan berlangsung mungkin dalam masa 6-7 minggu lagi. Sementara itu keadaan Kitang hanya akan terbaring sahaja dan selepas pembedahan ke 2 tidak tahu lagi berapa lama beliau akan pulih sepenuhnya.

Keadaan fizikal Kitang sememangnya begitu memilukan di tambah dengan keadaan dirinya yang pucat, murung dan tidak bermaya. Spritual beliau masih dalam keadaan lemah mungkin mengenangkan dirinya yang terbaring tidak tahu berapa lama lagi dan mungkin perkara-perkara yang menghantui beliau apabila mengenangkan dirinya yang sakit terbaring tidak bermaya.

Saya berharap rakan budiMaN dapatlah menziarahi Kitang dan memberikan semangat dan keyakinan kepada beliau dalam menempuh dugaan yang mencabar ini. Sokongan moral yang kuat dari keluarga dan rakan-rakan amatlah diperlukan oleh beliau yang saya kira begitu down sekali ketika ini. Selain itu marilah kita semua mendoakan agar Kitang akan kembali pulih sepenuhnya seperti sediakala secepat yang mungkin dan keluarga beliau sentiasa tabah dan kuat dalam menempuh situasi ini.

Mungkin beliau akan berada dalam keadaan begini 2-3 bulan lagi tetapi di harap rakan budiMaN akan sentiasa mengingati beliau dan terus memberikan perangsang dan semangat kepada beliau.

Tuesday, September 01, 2009

kitaNG

Kitang yang kini berada di Pantai Medical Center kerana pembedahan usus masih berada di sana sehingga kini dan keadaannya masih agak kritikal juga. Saya yang masih belum berkesempatan menziarahi beliau sehingga kini ada menghubungi isteri beliau, Puan Lily untuk bertanyakan khabar beliau. Beberapa rakan budiMaN seperti Bilal dan Lan Kentei sudahpun menziarah beliau. Lan Kentei ada mengirimkan sms kepada saya selepas bertemu dengan Kitang pada Sabtu lalu. Sms beliau seperti berikut :

"Kesakitan Kitang yang amat sangat sebelum operation dah ok. Kecederaan beliau selepas operation boleh tahan jugak teruknya... Operation menegak kat tengah perut lebih kurang 6-8 inci panjangnya. Ususnya di surfacekan sikit kat luar kulit perut sebab nak bagi dia buang air besar. Tak macam biasa dulu. Disebabkan luka dan dia weak lagi gamaknya. Senang cakap boleh tahan jugakla teruknya dia terbaring kat atas katil tu... Sangat lemah dan kurus sikit dan tak seceria macam dia senormalnya. Tak tau lagi berapa lama hospitalized...maybe lama jugak tuu..Masih drip dengan pain killer. Banyak masa dia tidur sebab lemah dan kadang2 muntah agak banyak. Masih berpuasa dan minum ikut mulut pun sikit sangat bolehnya. Kitang..ooh Kitang. Dugaan untuk dia olehNya." Begitulah bunyi sms yang dikirimkan oleh Kentei.

Dalam perjalanan balik ke Temerloh sebelum itu saya ada menelefon Lily, isteri Kitang dan beliau beritahu perkara yang sama. Usus Kitang telah di operate dan dibuang (dah di bawa balik ke Temerloh untuk di tanam oleh emak Kitang). Tapi usus tersebut belum di sambung lagi dan ini memerlukan 2nd operation yang akan di lakukan lagi dalam waktu terdekat ini.

Sebak saya rasakan apabila Lily menceritakan keadaan Kitang. Saya berharap rakan budiMaN mana yang berkesempatan dapatlah kiranya menziarah Kitang dan kalau nak hubungi no phone beliau ialah 019-7567799. Selain itu saya minta rakan budiMaN untuk mendoakan Kitang agar kembali sihat semula seperti sediakala dan beliau sekeluarga tabah menempuh dugaan yang amat mencabar di bulan Ramadhan yang mulia ini.

P/S : Apamz ada mengirimkan gambar Aqeela yang menyambut harijadinya genap setahun pada 29 Ogos yang lalu. Dah besar pun Aqeela dan kata Apamz masa potong birthday cake di Temerloh pada Ahad lalu pukol 10-00 malam dah tersengguk-sengguk dah. Petah bercakap tapi kerap demam 2-3 minggu ni dan susut sikit badannya. Saya sekeluarga mendoakan Aqeela dan Apamz sekeluarga akan sentiasa sejahtera dan sihat serta berbahagia selalu.

Saturday, August 29, 2009

kudENG jR

Kudeng dsS ada mengirimkan gambar anak lelaki beliau yang lahir pada 10 Julai 2009 yang lalu. Namanya Tengku Ahmad Qais bin Tengku Anzarudin. Kudeng beritahu dalam email beliau bahawa anak bongsu beliau ini baik dan sihat. Sementara isteri Kudeng yang dimasukkan ke hospital baru-baru ini akibat pendarahan di luka pembedahannya pun telah beransur sihat dan boleh membuat kerja-kerja rumah yang ringan. Saya doakan Kudeng sekeluarga akan sentiasa sihat dan sejahtera dalam menempuh Ramadhan yang mulia ini dan juga hari-hari seterusnya.

Friday, August 28, 2009

kitaNG

Semasa dalam perjalanan untuk ngeteh dengan Fadil Sutok tengah malam semalam, saya menelefon Kitang dan apabila panggilan saya di jawab terdengar suara perempuan. Rupa-rupanya isteri Kitang, Lily yang menjawab panggilan saya itu. Saya tanyakan Kitang dan sangkakan beliau berada di Temerloh di rumahnya. Rupa-rupanya Lily memberitahu bahawa Kitang telah dimasukkan ke Hospital Pantai sejak dari Selasa lalu kerana sakit di bahagian usus perut. Kitang telah selamat menjalani pembedahan usus pada hari Rabu dan kini masih di rawat di situ. Kitang pula sudah tidur ketika itu dan saya minta Lily sampaikan salam saya kepadanya. Saya lupa pula bertanyakan Lily berapa lama lagi Kitang akan berada di hospital. Mungkin esok saya akan menelefon semula untuk bertanyakan kepada Kitang atau Lily nanti. Semoga Kitang akan kembali sihat dan pulih semula.

Wednesday, August 26, 2009

kaRtiKa

Alhamdulillah, sudah 4 hari kita menempuh Ramadhan namun isu Kartika semakin panas dan mendapat perhatian begitu meluas. Sampaikan Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Wanita turut campurtangan memberikan pandangan. Tengku Mahkota Pahang sendiri turut memberikan peringatan. Semalam sewaktu menonton CNN, BBC dan AlJazeera, isu Kartika turut di beri perhatian di seluruh dunia dan mengambarkan suatu hukuman yang tidak adil dan memberi kesan buruk kepada Malaysia sebagai sebuah negara yang Islam Moderate.

Isnin lepas sewaktu bermesyuarat dengan seorang sahabat saya dari Australia, saudara Jack Alfred Williams yang menjadi penasihat kepada Shell Malaysia, beliau turut membangkitkan isu ini dalam perbualan beliau. Katanya isu Kartika turut menjadi perbualan hangat di Australia dan ini sesuatu yang memberikan kesan buruk kepada imej Malaysia di mata dunia.

Dan sebentar tadi membaca berita BERNAMA, Kartika sendiri setelah dinasihatkan oleh pihak-pihak seperti di atas masih tetap dengan pendirian beliau untuk menerima hukuman yang telah di tetapkan oleh Mahkamah Syariah Pahang dan beliau redha menerima ketentuan tersebut.

Pada pandangan saya, biarkanlah Kartika menerima hukuman yang telah ditetapkan dan saya percaya beliau telah betul-betul insaf dan bertaubat dan dengan hukuman tersebut sekurang-kurangnya dapat meringankan beban kesalahan yang ditanggung oleh beliau di atas dunia ini sementara menantikan hukuman Allah swt di akhirat kelak. Janganlah dipedulikan nasihat-nasihat mereka-mereka yang sememangnya kurang keagaamaannya dan bukan ahli dalam memberikan nasihat agama. Pedulikanlah apa dunia ingin memandang Malaysia sekalipun kerana di dalam Islam tiada moderate tapi hanyalah semata-mata peraturan Allah swt sahaja.

Tenanglah Kartika dan redhalah segala apa yang berlaku. Kuatkanlah keimananmu Kartika dari musuh-musuh yang sentiasa ingin memecahbelahkan dan melemahkan kekuatan keimanan kamu, semoga kamu akan sentiasa di lindungiNya dan diberi kekuatan olehNya. Tenanglah Kartika.

Friday, August 21, 2009

raMadhaN

Alhamdulillah, insyaallah kita semua akan dipertemukan sekali lagi dengan Ramadhan yang penuh dengan hikmah dan barakah dan saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Berpuasa dan beribadah dalam bulan Ramadhan yang mulia ini kepada seluruh warga budiMaN dan saudara muslimin dan muslimat yang mengikuti blog ini.

Sempena Ramadhan ni saya nak mengingatkan diri saya sendiri supaya kena berhentilah sekejap balun golf sambil bawak botol air dan nasi lemak bungkus, berhenti lah sekejap party kat Hard Rock, Loft, Sunshine, Blanc, News dan Redbox Pavillion, berhentilah sekejap lepak kat Carlos dan La BodeGa, berhentilah kutuk member walaupun ianya benar, berhentilah jeling kat awek yang pakai string yang renung kita dari tadi, berhenti lah buat perkara di atas walaupun dalam bulan puasa ni member-member anda semua masih buat perkara di atas macam dalam bulan tak puasa jer dan berhentilah selama-lamanya mana-mana yang patut anda berhenti lakukan.....

Sebab bukan dalam bulan Ramadhan jer perkara-perkara yang tak elok ni perlu dihentikan tetapi kalau boleh dimulakan melalui Ramadhan ni kan kah elok namanya tu.... So Good Luck everybody and me....

Saturday, August 15, 2009

h1N1

Gejala penyakit H1N1 kini semakin membimbangkan dan sudah sampai ke tahap kritikal di negara kita. Banyak institusi, sekolah telah di tutup bagi membendung merebaknya penyakit ini. Di ketika ini Malaysia telah menjadi negara ke 3 di rantau Asia Pasific yang mempunyai kematian paling tinggi selepas Australia dan Thailand. Sehingga ini, sudah ada 51 kematian akibat H1N1 dan pola kematian yang paling tinggi adalah dari bangsa Melayu. WHO pula meramalkan penduduk Malaysia seramai 500,000 orang akan dihidapi penyakit ini dan jumlah kematian boleh mencecah sehingga 28,000 orang. Satu jumlah yang sangat-sangat membimbangkan. Langkah-langkah yang lebih serius sewajarnya di lakukan oleh kerajaan dalam membendung gejala ini selain kesedaran orangramai sendiri untuk sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan. Adakah ini satu lagi bala yang diturunkan kepada kita semua akibat keangkuhan dan kedegilan manusia yang tidak pernah ingin memperjuangkan syariatNya? Sesungguhnya setiap kerosakan di muka bumi ini adalah berpunca dari kerosakan yang dilakukan oleh manusia sendiri. Semoga budiMaN semua di lindungiNya dan seluruh ahli keluarga budiMaN sentiasa dalam sihat sejahtera. Amin.

Thursday, August 13, 2009

reWind -nikAh siAM

Semenjak artikel nikah siam tempohari keluar kat blog ni dah ada 7-8 orang dah mintak panduan dari gua camne nak nikah kat Siam. Ada yang call sendiri, ada yang sms dan ada yang e-mail. Ada lelaki dan ada perempuan yang call. Dari gaya mereka semuanya nampaknya macam betul-betul serius dan mengharapkan gua bagi panduan. Rupa-rupanya ramai yang berhajat sungguh nak mendirikan masjid ni walaupun terpaksa lalu ikut jalan belakang. Kasihan jugak dengan dia orang tu sebab kebanyakan yang berhajat tu selalunya terpaksa memendam hasrat dan sendiri-sendiri cari jalan. Nak bersuara terang-terang takut pulak nanti pecah lobang dan di ketahui isteri tua. Susah-susah...nak kahwin pun susah..tak kahwin pun susah. Camne?

Sunday, August 09, 2009

jeM giLeR

Jumaat lepas sewaktu pulang dari Port Dickson, laluan lebuhraya PLUS sesak dengan kenderaan yang kebanyakan menghala ke selatan. Perjalanan yang biasanya mengambil masa 40 minit dari PD ke Kuala Lumpur menjadi hampir 2 jam. Rakan saya yang membawa kereta kata kalaulah petrol harga RM10 seliter tentu tak jadi jem giler ni. Dah tentu ramai yang pakai motosikal dan kereta hanya di gunakan untuk balik kampung jer tupun kalau ada budget untuk minyak. Bayangkan nak isi minyak tangki penuh 70 liter jadi RM700, memang tak pakai kereta la. Yang boleh pakai kereta pun Datuk K dengan Siti Nurhaliza jer dan yang sekaya macam mereka. Barulah aman sikit rasanya Kuala Lumpur kalau minyak RM10 seliter ni. Masa tu barulah tengok CEO naik basikal pergi kerja pakai drebar macam iklan kat TV tu. Bagus juga kalau minyak RM10 seliter tapi dengan syarat kerajaan bagi subsidi minyak untuk lori dan kenderaan awam lah, barulah harga tiket bas, teksi dan barangan tak naik, sama macam sekarang. Amacam, ok tak kalau kita suggest kat kerajaan macam tu?

Satu lagi kalau nak suruh orang berhenti hisap rokok, apa kata kerajaan tetapkan harga minima rokok jadi RM200 sebungkus... Gerenti berapa juta orang berhenti hisap rokok! Kalau hisap pun kena tong-tong beli rokok batang yang harganya RM30 sebatang dan kongsi sip 2-3 pam. Amacam?

Thursday, August 06, 2009

bZ

Cuma beberapa hari lagi kita akan menyambut Ramadhan. Saya sendiri cuba menghabiskan beberapa urusan kalau boleh sebelum Ramadhan menjelang supaya apabila Ramadhan nanti takdelah nak sibuk sangat ke sana sini. Tak banyak berita kengkawan budiMaN yang saya perolehi sepanjang 2 minggu ini mungkin juga kerana saya tidak berpeluang bertemu dengan mereka. Kebanyakan rakan budiMaN juga saya rasakan sibuk dengan pelbagai urusan dan ini membataskan masa lapang untuk bertemu kengkawan..

Apamz ada e-mail kepada saya dan memberitahu saya bahawa ada rakan budiMaN yang menyampaikan sumbangan kepada beliau bagi membeli peralatan perniagaan beliau. Terima kasih kepada rakan budiMaN tersebut yang prihatin dengan keadaan rakan budiMaN kita itu..

Dalam blog Suhaimi diA pula (seperti yang saya link kat bawah tu) beliau ada menyatakan bertemu dengan Razali dbS Julai 85( Zali Totet ) yang kini bergelar Tuan Haji Razali yang kini menetap di Simpang Kg Awah dan menjalankan perniagaan cleaning product dengan showroom beliau di Simpang Kg Awah. Khabarnya Zali Totet juga mempunyai kilang mengeluarkan cleaning product ni di Jengka. Gambar Zali Totet dan showroom beliau ada di muatkan dalam blog Suhaimi.

Tuesday, July 28, 2009

teRiMa kaSih

Saya ingin menyampaikan penghargaan dan jutaan terima kasih kepada beberapa sahabat budiMaN iaitu Ummi, Walid, Bilal dan Kitang yang telah menyampaikan sedekah masing-masing melalui saya kepada seorang sahabat budiMaN kita di Kuala Lumpur yang sangat memerlukan bantuan segera. Sedekah tersebut insyaallah akan saya sampaikan kepadanya pagi ini dan semoga dengan sedekah tersebut akan dapat meringankan sedikit keperihan beliau sekeluarga.

Friday, July 24, 2009

bReakiNG neWs

Baru sampai rumah jam 2-15am. Memang sibuk giler dan hari ini kerja sehari suntuk tanpa berhenti. Dah sebulan rasanya keadaan macam ni, memang penat giler. Sewaktu di Seremban malam tadi terima sms dari Kudeng memberitahu bahawa isteri beliau di masukkan ke Hospital Sg Buloh akibat pendarahan di tempat caeserian site iaitu tempat pembedahan semasa melahirkan anak baru-baru ini. Kudeng beritahu isterinya berkemungkinan di tempatkan di wad sekurang-kurangnya 3 minggu untuk rawatan lanjut. Semoga Kudeng sekeluarga tabah menghadapi perkara ini dan semoga isteri beliau akan kembali sihat semula.Amin. Kalau ada kengkawan budiMaN yang kelapangan eloklah menziarahi sahabat kita itu. Kudeng boleh dihubungi melalui : 019-2554765

Thursday, July 23, 2009

aMaL

Semenjak 2 menjak ni memang saya agak sibuk sedikit dengan pelbagai urusan perniagaan saya dan sememangnya saya cuba untuk habiskan beberapa kerja kalau boleh sebelum bulan Ramadhan menjelang nanti. Kalau boleh Ramadhan nanti takdelah nak sibuk sangat dengan kerja dan boleh lapang sedikit. Tapi tak tahu lah lagi, mungkin dengan beberapa perkembangan silap-silap mahu sibuk ni tak habis-habis.

Tahun 2009 ni pun dah setengah tahun berlalu dan budiMaN masih belum menjalankan apa-apa projek amal lagi. Beberapa rancangan yang di fikirkan dahulu nampaknya masih belum dapat dilaksanakan. Harapan untuk mengadakan seberapa banyak aktiviti amal budiMaN masih belum tercapai lagi. Cuma awal tahun 2009 dahulu budiMaN dapat membantu beberapa rakan untuk menghantar anak ke sekolah dengan sedikit sedekah kepada mereka.

Semalam juga Bilal ada menelefon saya dan meminta saya menyampaikan kepada rakan budiMaN yang lain berkaitan cadangannya untuk membantu saudara Apamz. Beliau meminta saya melontarkan cadangan beliau di dalam blog dan meminta rakan budiMaN memberikan pandangan.

Bilal mencadangkan agar suatu lagi sedekah amal budiMaN di adakan bagi membantu saudara Apamz dengan mengutip sumbangan. Sumbangan tersebut adalah bagi membantu Apamz mendapatkan seorang pembantu rumah bagi menolong beliau untuk kerja-kerja rumah. Disamping itu pembantu tersebut mungkin dapat membantu beliau di pasar malam sekali. Menurut Bilal yang berbincang dengan Apamz, kos permulaan untuk mendapatkan pembantu tersebut yang agak banyak tidak mampu di adakan oleh beliau. Namun untuk kos bulanan kepada pembantu tersebut, insyaallah Apamz kata beliau boleh adakan. Jadi Bilal meminta pandangan rakan budiMaN dalam perkara ini.

Jadi saya serahkan kepada anda semua rakan budiMaN untuk memberikan pandangan caramana yang paling sesuai untuk kita memberi bantuan kepada saudara budiMaN kita itu.

Tuesday, July 21, 2009

saBtu yaNG maLaNG

Malam tadi kira-kira jam 8-00 malam sewaktu saya tengah ada discussion di luar, Bilal ada menelefon saya bertanyakan saya samada saya dah tengok e-mail. Saya kata hari ini tak tengok lagi tetapi insyallah bila balik rumah nanti saya akan periksa e-mail saya. Dan setelah selesai mandi dan kat dapur ada lagi sepotong pizza, kira-kira jam 3 pagi sekarang, saya buka komputer dan lihat e-mail ini. E-mail yang dikirmkan kepada saya oleh seorang sahabat budiMaN kita yang saya rasa semua kengkawan yang lain tahu siapa. Sangat sedih dan menyayat hati saya dan seperti yang di cadangkan oleh Bilal, mungkin boleh kita ikhtiarkan sesuatu untuk beliau. Inilah e-mailnya :

Hari sabtu yang lalu, kwn meniaga seperti biasa. Pasar malam (PM) hari sabtu merupakan pasar malam yang ditunggu2 sbb pm yang paling kencang sekali. Kwn berdua dgn assistant pun tak terkejar, inikan pula kwn sorang sorang macam sekarang... fyi skrg ni kwn niaga sorg2 sebab assistant kwn masuk PLKN selama 3 bulan.... nak cari pengganti sorang pun tak berminat. Kwn tabahkan hati, sorang pun sorang la.

Seperti biasa belum siap kwn setup stall ada yang dah menunggu, ada yang order dulu.... dan setelah siap penuhle customer kat stall kwn, memang tak cukup tangan hari tu, tapi ramai customer yg faham dan sanggup menunggu sedikit lama.... Tetiba....Insiden pertama, lebih kurang pukul 7.30pm blender kwn yang baru 2 bulan beli buat hal, tak jalan..... hallamak....kwn makin gabra, dah le sorang2 blender pulak tinggal satu, nasib baik gak dia punye jag ade dua, sementara aku blend, boleh le kwn prepare dlm jug yg lg satu, ok gak la lancar sikit tapi berlengas atas bawah dibuatnya. Dalam pada tu kwn dah tak peduli dah kat anak bini kwn yang setia menunggu dalam van, kebetulan hari tu pulak kwn tak dapat parking kat belakang stall kwn macam biasa, sebab orang jual air sebelah mengada2 pulak bawak 2 keta... (taule baru beli mpv!),so kwn parking melintang depan kereta diorg, masih lagi bole perati anak bini kwn dari jauh. Sesekali kwn macam ade dengar bini kwn menjerit, tapi bile kwn toleh, macam takde ape2, pas tu dengar lagi... kwn rasa bini kwn nak air, so dlm sibuk2 tu sempat juga kwn prepare 2 gelas ice blended chocolate untuk anak & bini kwn. Dah siap, kwn pun bertlari ke van untuk anta minuman tu, maklumlah customer tengah ramai mase tu....mase anta tu kwn tengok muka bini kwn semacam je, kwn tanye dia ada apa? Dia macam tergamam, kwn kira macam biasa le memang dia ambil masa nak menjawab, so kwn tak boleh tunggu lagi kwn pun berlari balik ke stall, customer semakin ramai yg nunggu....Tetiba lagi.......Insiden yang kedua berlaku......

Dalam pukul 8.00 mlm Blender kwn yang kedua pulak buat hal, jem macam blender yg pertama tadi.... customer pun ada lagi yang menunggu masa tu, yang order dulu then balik baru ambik pun ada 2 3 orang..... Aisey berat le macam ni.... nak tak nak kwn terpaksa tutup awal. kwn baru je bercadang nk ganti tayar van yg dah keluar dawai...nampak gaya terbantut le...Orang sebelah cadangkan supaya aku gi cari kedai letrik, beli satu blender baru, rasanye sempat lagi nak catch up pukul 8.30 ke 9.00 ke, customer ramai lagi masa tu. So aku stat van, terus menuju ke bandar kuantan cari kedai brg letrik. Masa dlm perjalanan ke bandar kwn tengok bini kwn menangis. Kwn pun tengah bengang masa tu, so kwn marah le dia, kwn cakap jgn le merumit kan keadaan lagi..... so dengan bersusah payah dia bercerita kat kwn diantara pukul 7.30 ke pukul 8.00 tu ada orang buka pintu van tempat dia duduk dan MERAGUT RANTAI LEHER yang dia pakai.Ada saksi... tapi takboleh buat apa jugak sebab anak aku yang istimewa nampak segala galanya sebab masa org tu buka pintu nak kwn tegur dia dgn memanggil ayah...ayah!!... (anak kwn ni semua org dia panggil ayah) bila org tu blah je pun anak kwn siap keluarkan badan dari tingkap van dan memanggil dia lagi...

Kwn tergamam seketika bila mendapat tau perkara yg sebenarnya. Terasa menyesal kwn tak pedulikan dia dan marah2 dia tadi. Nak salahkan siapa? Nak salahkan assistant kwn sebab pergi PLKN? nak salahkan abang dia sbb taknak tolong kwn niaga lagi dah?Nak salahkan org niaga sebelah sebab bawak kereta sampai 2 biji? Nak salahkan customer sebab dtg ramai beli? memang mangsa keadaan betullah kami sekeluarga sekarang....

Tapi kwn rasa kwn patut salahkan diri sendiri jugak sbb sejak akhir2ni kwn sedikit lalai dalam bab bab bersolat ni... sejak 3 minggu ni dahle kat rumah berhempas pulas sorang2 menguruskan 2 OKU dan sorg baby, kat pm berhempas pulas sorg2 pulak melayan customer.Pendek kata baik dirumah atau di pm kwn yg buat dari A ke Z Bila balik badan dah terlalu penat, asal letak kepala je, terus belayar... sedar2 dah pagi, subuh tah kemana isyak tah kemana, kadang2 sbb terlalu ramai customer maghrib pun hanyut.

Kwn dah buat police report dah semalam tapi memang kwn tak harapkan apa2, cuma sekadar report je.

Sunday, July 19, 2009

juMpA keNGkaWaN

Hari Khamis malam Jumaat lalu saya ada bertemu dengan Sidi @ Che Dat di Kuala Lumpur. Beliau menginap di Hotel KL International dan saya sempat berteh tarik dengan beliau dan juga Raman Kerbau. Sudah lama saya rasa tak bertemu dengan Sidi semenjak beliau berpindah ke Pejabat Belia Daerah Bera. Beliau pun sudah menetap di Durian Tawar di rumah banglo beliau yang baru di bina.
Hari Jumaat malam pula saya bertemu dengan Sutok dbS juga bersama Raman Kerbau. Kami bertehtarik juga dan membincangkan beberapa perkara.

Thursday, July 16, 2009

miLLion tHanKs frOM sK

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ,

SK choose to write this articel just to express my appreciation to everyone instead of letak kat komen dalam article kida.

Alhamdulillah hari ni umur SK dah bertambah angka. Syukur pada Allah kerana memberi SK peluang untuk memperbaiki diri. Cepatnya masa berlalu. Moga SK menggunakan peluang ini dengan sebaik mungkin insyaallah.

To Kida, I love u so much. Thanks for spending your time with me sampai cancel appointment. To guys out there ikutlah contoh kida ni tau *wink*.

SK terima banyak ucapan dan doa dari family (mama, ayah, adik2 dan 2 orang anak SK yang tersayang) dan juga kawan2 (office colleagues, kawan2 blog, penulis, kawan2 itm, kawan2 ukm)

Pada semua yang mendoakan untuk SK, baik yang antar text, call, letak kat komen, SK ucapkan terima kasih dan SK juga doa semoga kawan2 semua dalam lindungan Allah swt sentiasa aminnn.

Tak lupa juga pada Che Din (ex CEO PruBSN), saya doakan moga Che Din selamat mengerjakan umrah dan sentiasa dalam lindungan Allah swt. Thanks for your text :)

haPPy beSdaY SK

Hari ini 16hb Julai adalah harijadi SK yang ke 43. SK ambil cuti hari ni walaupun sibuk dengan bermacam-macam tugas di pejabat. Jadi gua pun kena mencutikan diri lah jugak walaupun ada 2 meeting gua nak kena attend pagi dan tengahari ni. Camno nak buek ni. Apa-apa pun Selamat Harijadi kepada isteri gua yang tercinta SK semoga di panjangkan umur, sihat sentiasa, dilindungi olehNya, murah rezeki dan sejahtera sentiasa sehingga ke akhir hayat.

Saturday, July 11, 2009

beRitA

1. Kudeng dsS telah selamat menerima cahayamata pada petang semalam setelah isteri beliau selamat melahirkan seorang bayi lelaki menerusi pembedahan. Beliau mengirimkan sms kepada saya kira-kira jam 6-57pm semalam untuk memberitahu berita gembira ini. Baby baru beliau yang beratnya 3-74kg berada dalam keadaan selamat dan sihat. Tahniah kepada Kudeng dsS.

2. Hari Khamis yang lalu sewaktu saya ke bengkel Kudin Mekanik, sempat saya bertemu dengan Walid diA yang turut menghantar kereta beliau ke bengkel Kudin. Walid nampak berisi sedikit dan katanya tidak lama lagi beliau mungkin akan menumpukan sepenuh masa dalam perniagaan barangan yang di impot dari China. Sekarang ini pun beliau giat mempromosikan beberapa barangan dan website beliau pun sedang dalam pembikinan untuk tujuan penjualan barangan tersebut. Selamat Maju Jaya kepada Walid dalam usaha menjadi seorang lagi usahawan berjaya budiMaN.

3. Sebelum itu saya juga ada bertemu dengan Raman Kerbau dbS dan beliau beritahu melalui promosi yang saya sampaikan di blog berkenaan kemudahan pinjaman peribadi Ar-Rajhi Bank yang di lakukan oleh beliau, beberapa rakan budiMaN ada menghubungi beliau untuk bertanyakan perkara tersebut dengan lebih lanjut. Teruskan usaha anda Raman Kerbau.

Thursday, July 09, 2009

teRbaNG laGi 2

Penat tak habis lagi beb sebab malam semalam baru sampai dari Sabah bah. Kiranya perjalanan ke Sarawak dan Sabah pada kali ini memang memenatkan dengan pelbagai aktiviti dan urusan yang masih banyak perlu diselesaikan.

Perjalanan bermula pada pukol 7-00 pagi Jumaat lepas bilamana saya bersama 3 orang lagi rakan perniagaan saya ke LCCT untuk menaiki penerbangan ke Kuching pada pukol 11-00 pagi. Kami sampai di LCCT kira-kira jam 9-30 pagi setelah berhenti breakfast di Nilai dan check in beg golf di kaunter. Penerbangan Air Asia macam biasa delay hampir 1 jam setengah dan kami berlepas kira-kira jam 12-30pm.

Kami sampai di Kuching kira-kira jam 2-00 petang dan di airport sudah menunggu beberapa rakan kami dengan kenderaan untuk membawa kami ke hotel. Pengarah SPRM Sarawak turut berada di airport menanti saya dan saya menaiki kenderaan beliau ke hotel. Kami check-in di Merdeka Palace Hotel di mana kami mendapat Royal Suite di tingkat 18 bersebelahan dengan Agong Suite dan Presidential Suite di tingkat tersebut. Memang best giler suite yang kami duduk seramai 4 orang kerana mempunyai 3 bilik yang luas dengan dining hall, kitchen, bar dan sebagainya. Tingkat tersebut pula lengang dengan hanya kehadiran kami sahaja. Saya duduk bilik seorang, Sani duduk bilik seorang sementara Mat Sam dan Mat Nan berkongsi bilik.

Selesai check-in, kami diberikan sebuah kenderaan untuk kami bergerak oleh hos kami di Kuching dan malamnya kami di bawa menjamu selera di Top Sport Ah Seng ABC Corner, tempat seafood dan makanan Sarawak famous dengan sajian bermacam2 jenis seafood seperti udang galah, ambak (belitung), sharks fin, midin dan bermacam2 lagi. Lepas makan malam, kami balik semula ke hotel dan sambung santai di suite kami bersama hos kami. Selepas itu pada pukol 12-00 malam kami sambung lepak di Victoria Arms di Basement Merdeka Palace sampai pukol 2-00am.

Sabtu, rancangan untuk melawat beberapa tempat sempena urusan kami terpaksa di batalkan kerana seharian hujan turun di Kuching dan segala perbincangan terpaksa di lakukan di suite kami di mana beberapa ketua jabatan kerajaan hadir. Jadi kami kerja sambil santai kat suite dan makanan di hantar oleh hos kami. Memang best la..sebut jer apa nak makan..mesti sampai... Pizza Delivery... Coffee Bean Delivery...semua sampai beb. Memang best giler la tukang jaga kami kat Kuching tu.

Malamnya kami di bawa makan malam di Pondok Laguna di City Center dimana kami dijamu dengan Nasi Padang dan makanan Indonesia. Best dan pedas giler2 beb. Lepas makan malam, kami balik semula ke hotel dan sambung sembang di suite. Jam 11-00 malam, kami sambung lagi santai kat Victoria Arms sampai pukol 2-00am.

Esoknya pagi2 lagi after breakfast kat hotel, kami buat satu lagi discussion final round dengan wakil Sarawak dan kira-kira jam 12-30 tengahari kami semua check-out dan berlepas pula ke The Sarawak Club untuk balun golf plak beb. 2 flight dan kami tee-off jam 1-45 petang dan selesai bermain jam 5-00 petang. Kami mandi dan makan sedikit di Club House dan hos kami sediakan pula Urut Kaki di sebuah private club dalam perjalanan menuju airport. Selesai urut kaki, kami bergegas ke airport untuk flight ke Kota Kinabalu pada jam 10-30pm.

Kami bertolak dari Kuching ke KK pada jam 10-30 malam dan tiba di KK pada jam 11-55 malam dimana Hos kami di KK iaitu Komander Rahman (Pemerintah Navy Sabah - gua tanya dia kenal Man Troq, dia kata dia kenal) sudah sedia menunggu dan membawa kami ke Prominade Hotel untuk check-in. Kerana keletihan kami pun santai di bilik masing-masing.

Isnin, hujan seharian di Kota Kinabalu membataskan pergerakan dan menyebabkan perbincangan terpaksa di lakukan di hotel sahaja di mana beberapa pegawai kerajaan dan ahli perniagaan turut serta. Jam 3-00 petang segala urusan selesai dan kami berlima kini setelah di sertai oleh geng oil n gas semenanjung yang turut berada bersama kami, mencari tempat untuk menjamu selera di kawasan sekitar CenterPoint yang berada di belakang hotel.

Malamnya kami pergi pula ke kawasan makan di tepi laut untuk sekali lagi menikmati Nasi Padang dan selesai makan malam, kami di bawa pula santai di sebuah Bistro di hadapan Le Meridien.

Esoknya setelah breakfast, kami sempat ke Pasar Filipina untuk mencari beberapa barangan untuk di bawa pulang. Kami tinggalkan hotel sekitar jam 4-00 petang untuk ke Airport dan penerbangan ke Kuala Lumpur ialah pada jam 6-30 petang. Penerbangan delay kerana hujan ribut dan akhirnya jam 7-15 malam, baru kami bertolak balik. Touchdown di Sepang kira-kira jam 10-00 malam dan sekitar jam 12-00 malam baru saya sampai ke rumah.

Walaupun trip kali ini pada saya agak kurang berjaya kerana faktor cuaca tetapi 60% menepati matlamat dan terima kasih saya ingin ucapkan kepada semua yang telah terlibat membantu kami semasa di Sarawak dan Sabah. Walaubagaimanpun saya tetap enjoy dengan trip ini terutama semasa di Kuching. Sabah pun tak kurang jugak...hehe