Saturday, October 03, 2009

maSih daVaO

Salam semua. Jam kat sini dah pukol 6-30 petang Sabtu dan dah nak masuk waktu Isyak dah pun. Semalam saya bz sikit dari pagi sampai malam dan sempat melawat beberapa tempat di pendalaman Davao iaitu di pekan Mintal dan Don Caruizon Village, Santo Nino. Saya pun masih dalam asessment lagi apa yang saya nak buat kat Davao ni, jadi mungkin dengan kumpul sedikit maklumat di sini boleh teliti dan kaji balik apabila di Malaysia nanti.

Orang-orang kat sini pula asyik bincang pasal satu lagi taufan Pepeng yang nak melanda utara Manila hari ini, jadi kat mana-mana jer, dia orang sembang pasal tu jer. Tapi satu saya salute apabila saya tengok TV pagi tadi, Mesyuarat Presiden Aroyo dengan semua Menteri-Menteri Kabinetnya di siarkan secara langsung kat TV selama 3 jam. Mesyuarat tersebut berkaitan kesan Taufan Ketsena dan Taufan Pepeng yang akan melanda. Aroyo siap sergah sorang-sorang Menteri dia secara live kat TV kalau ada yang tak buat persediaan apa-apa. Memang real betul la. Kalau Malaysia, jangan haraplah nak tengok Mesyuarat Kabinet secara langsung kat TV... tak pernah dalam sejarah pun....camne nak telus macam orang lain. Respect betul la cara dia orang ni..Najib Razak patut ambik contoh ketelusan macam ni...jangan buat sombong bodoh hang jer.

Saya harap Taufan Pepeng yang di jangka akan menjadi Super Typhoon yang bergerak selaju 200km/j hanya akan melanda Utara Manila sahaja dan tak menjejaskan penerbangan saya insyaallah Isnin malam dan Selasa pagi nanti di Manila. Hari ini beberapa penerbangan antarabangsa ke Manila telah di batalkan akibat cuaca buruk.

Tragedi gempa bumi di Sumatera pun menjadi topik hangat juga di sini. Hotel saya duduk tu pulak ada 100 chanel TV jadi jenuh jugaklah layan TV ni. Nampaknya sekian dulu la takat ni dari St Pedro Streets, Davao, Philipines untuk rakan-rakan semua. Insyaallah kalau ada kesempatan sebelum balik Isnin malam nanti saya cuba buat satu artikel lagi kalau tak bz sangat.

No comments: