Tuesday, July 21, 2009

saBtu yaNG maLaNG

Malam tadi kira-kira jam 8-00 malam sewaktu saya tengah ada discussion di luar, Bilal ada menelefon saya bertanyakan saya samada saya dah tengok e-mail. Saya kata hari ini tak tengok lagi tetapi insyallah bila balik rumah nanti saya akan periksa e-mail saya. Dan setelah selesai mandi dan kat dapur ada lagi sepotong pizza, kira-kira jam 3 pagi sekarang, saya buka komputer dan lihat e-mail ini. E-mail yang dikirmkan kepada saya oleh seorang sahabat budiMaN kita yang saya rasa semua kengkawan yang lain tahu siapa. Sangat sedih dan menyayat hati saya dan seperti yang di cadangkan oleh Bilal, mungkin boleh kita ikhtiarkan sesuatu untuk beliau. Inilah e-mailnya :

Hari sabtu yang lalu, kwn meniaga seperti biasa. Pasar malam (PM) hari sabtu merupakan pasar malam yang ditunggu2 sbb pm yang paling kencang sekali. Kwn berdua dgn assistant pun tak terkejar, inikan pula kwn sorang sorang macam sekarang... fyi skrg ni kwn niaga sorg2 sebab assistant kwn masuk PLKN selama 3 bulan.... nak cari pengganti sorang pun tak berminat. Kwn tabahkan hati, sorang pun sorang la.

Seperti biasa belum siap kwn setup stall ada yang dah menunggu, ada yang order dulu.... dan setelah siap penuhle customer kat stall kwn, memang tak cukup tangan hari tu, tapi ramai customer yg faham dan sanggup menunggu sedikit lama.... Tetiba....Insiden pertama, lebih kurang pukul 7.30pm blender kwn yang baru 2 bulan beli buat hal, tak jalan..... hallamak....kwn makin gabra, dah le sorang2 blender pulak tinggal satu, nasib baik gak dia punye jag ade dua, sementara aku blend, boleh le kwn prepare dlm jug yg lg satu, ok gak la lancar sikit tapi berlengas atas bawah dibuatnya. Dalam pada tu kwn dah tak peduli dah kat anak bini kwn yang setia menunggu dalam van, kebetulan hari tu pulak kwn tak dapat parking kat belakang stall kwn macam biasa, sebab orang jual air sebelah mengada2 pulak bawak 2 keta... (taule baru beli mpv!),so kwn parking melintang depan kereta diorg, masih lagi bole perati anak bini kwn dari jauh. Sesekali kwn macam ade dengar bini kwn menjerit, tapi bile kwn toleh, macam takde ape2, pas tu dengar lagi... kwn rasa bini kwn nak air, so dlm sibuk2 tu sempat juga kwn prepare 2 gelas ice blended chocolate untuk anak & bini kwn. Dah siap, kwn pun bertlari ke van untuk anta minuman tu, maklumlah customer tengah ramai mase tu....mase anta tu kwn tengok muka bini kwn semacam je, kwn tanye dia ada apa? Dia macam tergamam, kwn kira macam biasa le memang dia ambil masa nak menjawab, so kwn tak boleh tunggu lagi kwn pun berlari balik ke stall, customer semakin ramai yg nunggu....Tetiba lagi.......Insiden yang kedua berlaku......

Dalam pukul 8.00 mlm Blender kwn yang kedua pulak buat hal, jem macam blender yg pertama tadi.... customer pun ada lagi yang menunggu masa tu, yang order dulu then balik baru ambik pun ada 2 3 orang..... Aisey berat le macam ni.... nak tak nak kwn terpaksa tutup awal. kwn baru je bercadang nk ganti tayar van yg dah keluar dawai...nampak gaya terbantut le...Orang sebelah cadangkan supaya aku gi cari kedai letrik, beli satu blender baru, rasanye sempat lagi nak catch up pukul 8.30 ke 9.00 ke, customer ramai lagi masa tu. So aku stat van, terus menuju ke bandar kuantan cari kedai brg letrik. Masa dlm perjalanan ke bandar kwn tengok bini kwn menangis. Kwn pun tengah bengang masa tu, so kwn marah le dia, kwn cakap jgn le merumit kan keadaan lagi..... so dengan bersusah payah dia bercerita kat kwn diantara pukul 7.30 ke pukul 8.00 tu ada orang buka pintu van tempat dia duduk dan MERAGUT RANTAI LEHER yang dia pakai.Ada saksi... tapi takboleh buat apa jugak sebab anak aku yang istimewa nampak segala galanya sebab masa org tu buka pintu nak kwn tegur dia dgn memanggil ayah...ayah!!... (anak kwn ni semua org dia panggil ayah) bila org tu blah je pun anak kwn siap keluarkan badan dari tingkap van dan memanggil dia lagi...

Kwn tergamam seketika bila mendapat tau perkara yg sebenarnya. Terasa menyesal kwn tak pedulikan dia dan marah2 dia tadi. Nak salahkan siapa? Nak salahkan assistant kwn sebab pergi PLKN? nak salahkan abang dia sbb taknak tolong kwn niaga lagi dah?Nak salahkan org niaga sebelah sebab bawak kereta sampai 2 biji? Nak salahkan customer sebab dtg ramai beli? memang mangsa keadaan betullah kami sekeluarga sekarang....

Tapi kwn rasa kwn patut salahkan diri sendiri jugak sbb sejak akhir2ni kwn sedikit lalai dalam bab bab bersolat ni... sejak 3 minggu ni dahle kat rumah berhempas pulas sorang2 menguruskan 2 OKU dan sorg baby, kat pm berhempas pulas sorg2 pulak melayan customer.Pendek kata baik dirumah atau di pm kwn yg buat dari A ke Z Bila balik badan dah terlalu penat, asal letak kepala je, terus belayar... sedar2 dah pagi, subuh tah kemana isyak tah kemana, kadang2 sbb terlalu ramai customer maghrib pun hanyut.

Kwn dah buat police report dah semalam tapi memang kwn tak harapkan apa2, cuma sekadar report je.

4 comments:

NORHAYATI BERAHIM said...

salam
kasihan membacanya, ini semoga dugaan ALLAH. Harap2 kawan tu tabah, apa juga keadaan pun tidak ada alasan kita meninggalkan solat..doa saya ALLAH ringankan beban kawan ini..AMIN..

ummi said...

Salam..Ummi pun dapat email ni dari Apamz, baru baca pagi tadi..Ummi pun dah jwb email kepada Apamz terus pjg lebar..mmg betul sangat bagai dikata..apapun halnya kita..bz mana pun kita...Allah jua tempat mengadu, dan pastinya solat x harus diabaikan...Harap Apamz berdoa dan bertawakal selalu di samping usaha gigih..Moga ada jalan yang terbaik buat Apamz dan kami di sini dapat usahakan sesuatu nanti..Ada hikmah pada setiap kejadian bukan untuk Apamz sorang aje..juga utk kita semua.. :D

zula said...

Salam...ai respect sebab apamz cepat muhasabah diri...berbanding mereka yang kerja di pejabat berhawa dingin tapi tak bersyukur2...sentiasa meringankan sembahyang...bersungut apabila sesekali diminta bekerja selepas jam 5...
Apamz...jangan salahkan diri sangat...ingatlah ALLAH sentiasa menguji hamba-hambaNya yang terpilih...kemenangan untuk orang-orang yang sabar...

Salwani said...

allahu akbar

besar dugaan untuk Apamz, redha dan solat InsyaAllah laluan ke syurga untuk Apamz akan mudah