Thursday, December 14, 2006

reSiPi pUDinG raJa waLiD

Aku pun tak tahu kenapa Puding Raja ni tetiba boleh jadi famous kat blog kita ni. Tak silap aku Normah yang mula come out dengan idea Puding Raja ni, kemudian si Rozain pulak menceritakan keenakan Puding Raja ni sampai lah makanan ni tiba-tiba menjadi sungguh popular di sini. Aku pun sebenarnya tak pernah rasa lagi puding ni..puding jagung pernah lah. Tapi dengan usaha Walid yang telah menelefon kakaknya di Kuantan semata-mata kerana ingin mendapatkan resipi Puding Raja ini maka aku siarkan kat bawah ni bagi sesiapa yang nak cuba try buat. Terima kasih Walid.

Resipi Puding Raja ( Pisang Lemak Manis)

Bahan-bahan :
Pisang Lemak Manis ( Tidak terlalu masak)
Susu Ideal
Telur Ayam
Minyak masak
Gula Pasir
Esen Vanilla
Telur Itik
Buah Prune , Cashew Nuts, Kurma, Kismis etc

Cara membuat :
Buangkan kulit pisang, mestilah kan, pastu goreng terus dalam kuali yang berisi minyak yang telah mengelegak. Kira2 macam goreng ikan la, sehingga kekuningan warna atau gelap ( jgn sampai hangus).
Brapa byk? Terpulang la kat awok seme. Tos kan and put a side ( alas old newspaper lama bekas supaya less oil kat pisang tu)
Pastu unutk buat kuah nya..susu cair tadi dicampurkan dgn kuning telur (telur ayam tau) dan skit gula, so rasa la sendiri ..nak lemak berkrim ke.nak manis ke..
Masak hingga mendidih dan biarkan sejuk dulu pastu campurkan sesudu kecil esen vanilla kasi warna skit kuah tu, xder la nmpk cam warna susu cair ideal tu.
Setelah kuah tu da sejuk skit (suam)..masukan lam peti ais kasi sejuk skit. Pisang yg digoreng tadi bole dicampurkan bila nak makan. So pisang tu pandai2 la nak simpan kat ner..nanti simpan lama2..lembik lak..
Untuk urat emas tu lak, masakan air gula ( gula pasir + air) cam nak wat sirap la..masak hingga didih pastu ambil daun pisang ke..apa ke. Untuk wat corong (cam Kon kat jalan tu) pastu semasa air gula tu didih, corong kan kuning telur itik tu melalui corong ke dalam air gula mendidih tu dan tiraikan supaya jadi cam roti jala ke, benang ke..mee hoon style ke ( actually proses ni untuk menyira kan kuning telur itik tu).
Bila time nak makan , masukan pisang goring + kuah nya dan hiaskan ngan hirisan prune or cashew nuts tu ke, kismis ke, kurma ke, terpulang lah selera rodong.
So masa makan tu..kuah dia da sejuk.pisang tu if terror masak masa nak makan.so panas skit. mmmmmmmm..minum petang ngan TEH O kurang manis...perghhhhhh

P/S SK leh try ni...hehe
Baru call kakak kat kampong..dia yg kasi resipi ni..TIMA KACIH KAKAK KU.

4 comments:

kida said...

Telur Itik mana nak beli erk... kat Carefour ada jual tak?... Itik serati ke itik kedek2 punye telur ni?

Anonymous said...

kat pasar berlambak kida...x pernah lak jumpa kat carrefour...kida dah wat nnti kirim sket ek..hehe

mrsLK

walid said...

telo itik ada jual......tp kat ner yek..
if nak wat urat mas ngan telo aym pun leh gak...

SK said...

walid... SK tgk jerlah resepi tu...remehnyer nak wat jala emas bagai...rasanyer biarlah resepi menjadi resepi hiks!

p/s bilala sk nak dpt mkn puding raja ni....