Saturday, January 13, 2007

sABtu dAN aHaD di tEMeRLoH



(sebelah gambar kuih Lompat Tikam dan Cendol di Pasar Temerloh)
Hari ini dan esok saya akan berada di Temerloh dan mungkin jika berkesempatan sessi terjah akan dilakukan lagi. Walaubagaimanapun semuanya terpulang kepada keadaan kerana biasanya kalau saya sekeluarga balik ke Temerloh memang setiap masa terluang ada acara, menziarahi nenek, menziarahi kubur dan lain-lain lagi insyaallah. Mungkin juga akan ke Pekan Sehari Temerloh dan yang pasti hari ini sehingga tengahari akan berada di Kedai No 1 Pasar Temerloh iaitu di kedai ayah saya tolong jual barang-barang sebab hari Sabtu memang Pasar Temerloh macam pasar, ialah pasar kan sentiasa sibuk dan ramai orang. Yang pasti kat Pasar Temerloh sebelah pagi ada jual kuih Lompat Tikam, Satay, Nasi Himpit, Keropok Lekor Goreng dan macam-macam lagi. Esok kat Pekan Sehari Temerloh kat tepi sungai tu lagi meriah, nak makan apa saja, kuih taik minyak, lepat, tapai ubi, tapai pulut hitam, laksam, laksa..perghh memang terliurlah Piyang di NZ, Mizi di Songkhla, Fezah dan Amir di Michigang ( sebutan Kudeng DSS). Internet access memang takde kat rumah ayah saya di Kg Tanjung Besar, Paya Pulai tu, sebab line telefon rumah pun takde kat situ, almaklumlah perkampungan orang-orang PAS, lambatlah sikit kerajaan nak bantu..so maybe Ahad malam untuk siaran Isnin nanti barulah blog ini akan diupdatekan, insyaallah.

13 comments:

fezah said...

memang terliur...saja lah tu nak dera kita orang.......

Anonymous said...

Kida,
aku pun terliur juga tapi banyak terliur tang lain......he, he, he. Anyway hope satu hari aku n famili dapat pergi ke Pasar Temerloh sambil jalan-jalan cari makan. Siapa nak join, jom aku belanja..........cendul aje.

Mizi
Songkhla

Anonymous said...

bukan orang yg dok oversea j kena dera fezah..yg dok mesia ni pon yg dah jarang2 balik kg ni pon terdera gak rasanya..


j*mrslk

Amir-Isa said...

allo, allo...
sapa ada juai keropok lekor???
saya mau beli ooooo...
keropok lekor, keropok lekor
saya manyak rindu mau makan lo...

LaN KidA said...

Mir, keropok lekor ni tak boleh buat ker kat sana...sapa2 ada resipi tu tolong lah bagi kat amir...aku rasa macam senang jer nak buat..beli ikan..blender kat ikan tu sampai hancur..gaul dengan tepung..garam..lepas tu rebus...potong...kasi goreng...betul ker?

Kalau tak Mir, nanti aku cuba usahakan kontek geng-geng stewardess aku (jeling kat SK dulu..hehe) suroh dia orang bawak bila fly pergi USA tapi tu lah kena yang pergi direct flight la..kalau bantai singgah kat Taipei ke Tokyo ker mau 3-5 hari baru sampai USA..ntah jadi apa plak keropok lekor tu....

Kawan-kawan...ada idea lain tak...kesian kat Amir...gua pun pernah rasa camtu bila duduk oversea ni...rasa nak nangis beb..

pyan said...

amir..aku kat sini once in a while buat keropok lekor. pakai ikan mckarrel. buat mcm kida ckp. x pun search la resipi buat kepok lekor kat internet. beb..nak aku post kan ke...hopefully bila sampai kat kau keropok x bertukar menjadi goreng pisang...:)

Anonymous said...

betul la resipi kida tu...cuba try..mcm biasa j wat kopok kida,hikks...fezah, amir nak mkn kopok lak tu..


j-mrslk

Anonymous said...

Resipi Keropok Lekor Ikan Salmon:
1 kg tepung sagu,
1 kg ikan salmon tanpa tulang,
5 sudu besar garam,
1 botol sos ikan,
15 gram Ajinomoto.

rebus ikan dan ambil isinya kicar hingga hancur. Gaul dengan tepung sagu. Masukkan sos ikan, ajinomoto, gula dan garam. Bila dah pekat, uli buat macam bentuk keropok lekor dan rebus dengan air daun ....... hingga masak. Mesti sedap.

fezah said...

tepun sagu tak jumpa pulak kat sini...boleh ke pakai tepung kanji? Chef...tolongg...

pyan said...

tepung kanji liat sikit...tapi ok jer..susah sgt pakai jer tepung pelita..heheheh...nak kena la aku nie dgn fezah

Anonymous said...

susah-susah, pergi beli fish ball atau fish cake kat China Town, then goreng. Rasanya lebih kurang sama dgn keropok lekor, mungkin lagi sedap.

Amir-Isa said...

Kida & rakan2...
tima kasih ler pada yang perihatin..
..nak buet sendiri tak samo raso ngan dikodai tu jang....
kalau buleh..nak yang jual kat gerai ket Kuantan tu ha...baru original..

pyan said...

bukan susah amir...suruh org kuantan yg kat us tu bukak gerai kat us..then buat keropok..so jadi la gerai keropok kuantan...tabik spring skali..:)