Sunday, September 30, 2007

beRbUkA deNgaN aPaMZ - siRi 3


Nampaknya sambutan untuk berbuka sambil beramal dengan Apamz daripada BUDIMAN masih lagi belum begitu memberansangkan. Yang saya pasti confirm untuk pergi cuma keluarga Ummi, Kitang, Bilal dan Wan Rozain sahaja setakat ini. Kawan-kawan lain terutama di Kuantan seperti Antu, Mat Taib, Joe Malady, KB, Kla-Kla, Bob MG, Rambo nampaknya terus menyepi. Sms sudah dikirimkan namun tiada seorang pun yang sudi untuk membalas walau sepatah ayat. Mungkin susah lagi nak buat keputusan agaknya. Takpelah, benda-benda nak buat pahala macam ini kekadang kena pujuk dan merayu kepada kengkawan elok-elok. Mungkin juga handphone dia orang ni takde kredit agaknya jadi tak boleh nak balas. Agak-agak Ummi kalau nak catering, bila agaknya last date kita boleh buat dateline untuk kengkawan yang nak menyertai?

Kawan-kawan kat KL pun kalau boleh jomlah sekali. Kalau tak dapat bersama keluarga, pergi beramai-ramai satu kereta pun takpe. Boleh kongsi minyak dan tol, dapatlah jimat sikit dan sedekahkan kepada Apamz.

Berkenaan menu makanan tu rasanya kita serahkan sahaja kepada Ummi untuk memilih yang sesuai. Untuk membuat sumbangan pula Kitang bersedia membantu dan telahpun memberikan maklumat akaun seperti berikut :

A/C No : 1142-5412-3223
Nama : Zainordin Awang Samah
Tel : 03-2297 2584/019-756 7799
Fax : 03-2283 2491

Jadi kepada yang masih teragak-agak pergi ke tak pergi tu, jomlah pergi kalau takde yang memberatkan sangat untuk pergi. Bukannya selalu berbuka puasa bersama-sama BUDIMAN ni sambil beramal dengan saudara BUDIMAN kita juga iaitu Apamz, bukannya orang lain pun. Tapi kalau tak boleh juga takpe lah, maybe ongkos dan budgetnya kurang, jadi sedekah je la dalam akaun Kitang tu untuk Apamz, RM1 pun takpe kalau RM10 lagi elok lah, kita pun paham ramai sekarang ni tengah sesak nafas takde duit.

19 comments:

ummi said...

Ummi dh maklum kat caterer at least on Wednesday (3 Okt.) to confirm the menu and participant. Hah! serah kat ummi pilih menu? Alahaiii..sk meh le bagi cadangan sama,mana satu lauk nak pilih ni...
Xkan xda 1 pun yg berkenan, ke sk nak bg menu lain pun boleh...

lan kida said...

Salam Ummi,
Saya insyaallah 4 orang sekeluarga dari KL akan hadir. Yang lain macam mana? Meh la... tunggu apa lagi?

walid said...

salam...
kida aku join wooooo.sorang pun sorang la..sbb YM ahad pagi ada klas/exam. tapi jika dia tuang tak tau la puloq. but for me, sure im goin.....aloneee with me kancil..hehee

walid said...

salam lagi skali...
pasni walid try bedek YM...if x leh gak..sorang jer la...by the way ada tanya kudin mekanik...dia x sure lagi...tapi if nak knovio ke kuantan kul brapa kida?..

p/s...BUDIMAN kuantan.jom laaaaaaa

SK said...

to ummi, sk ni tak kisah menu apa pun bleh.. brapa lauk eh? suggestion ni bkn ikut tekak sk.. sk main boh jer ikut menu yg dah ummi listkan dlm komen artikel sebelumnya.

Nasi Putih
Ayam Masak Kicap Pedas (kalau tak pedas bleh tak?)
Pari Bakar + Air Asam
Patin Tempoyak (walaupun sk tak mkn)
Sayur Campur
Sambal & Ulaman

Kuih2:-
Murtabak (sedap tak murtabak ni? kalau tak tukar kuih kaswi ker lompat tikam ker)
Buah Melaka

Air:-
Panas (teh lah kot) & Sejuk (Sirap Limau ke..) sirap ajelah kot...

ummi said...

Lah sk baru reply, actly ummi dh confirm menu dgn caterer td sebab Bilal nk dapatkan rate per head pagi td..Jadi menunya, so simple n murah dah tu..

Nasi putih
Sambal tumis udang * petai
Kari daging
Ayam masak kicap (aa..x pedas ek)
Sayur campur
Sambal + ulam
Air panas + sejuk (emm..sirap bole..sape nak rasa limau, letak sendiri..hehe)

Harga yang dipersetujui: RM8.50 sekepala..Caterer ckp, rugi dia masak sikit2 sebab beli barang kena banyak jugak (*ie..ayam kalau 20 ketul, kena beli 2 ekor gak, pdhal boleh untuk 30 ketul gitu.., ntah ummi pun x mahir selok-belok org niaga ni.) Tu pun, dia x anta ke Balok, ummi kena bawa ke rumah Apamz sendiri nanti..x berbaloi kot dia nk anta)

Kalu dgn martabak & 1 kuih dah jadi RM10.00. Ummi igt, martabak dan kuih tu, kita pakat bawak atau ummi cari je lah nanti..(*xtau le sedap ke x, org kata martabak Mengkasar, Pekan sedap, tapi...kena q panjang ooo..)

Xpa ke sk x dapat ikan terubuk cicah air asam? Kalu nak gak, ummi kena cari le, nnt sk x selera lak berbuka.. :)(*ummi pun xtau kat mana gerai org jual ikan terubuk tu, sebab ummi x penah beli lauk tuk berbuka.)

kitang said...

Salam...geng2 Kotan...goner weh?...Mohlah kita buka sama...lama dah x together-gether!

Walid...awok singgah je kat Temeloh ari Sabtu tu,kita gi sama naik keta gabak/gajah tu!

SaYanG kidA said...

to ummi.. ok menu tuh! mertabak tu saje jer.. kuih sape yg pandai dan rajin dan sempat leh le pakat2 bwk. sk tak pandai wat kuih. baru2 ni wat kuih kaswi pun keras wakakaka...puas timbang tepung sukat air keras gak uuwaaa.. last2 masuk tong ishk2 membazir ..sib baik wat stgh adunan...

kitang said...

InsyaAllah...kita potong kek sekali untuk meraikan Ulang Tahun Pertama BUDIMAN & juga buat rodong2 BUDIMAN yg sambut ulangtahun kelahiran dlm bulan Okt...ramai tu weh!(termasuk koi lah sekali)...Tragedi Oktober gitu wer!..so yg celebrate tu turun2 lah...kek tu koi sponsor,tujuh tingkat punya!...lepas hajat Niazor/Rozain nak mkn kek!

SK said...

sadisnya bila kida kata lain kali wat yg tau jerlah wat per susah payah wat kuih yg susah...sabor jerlah..dah rasa phobia nak cuba wat kuih...

ummi said...

Hehe...Kitang nak celebrate birthday?? Emm..ummi pun bulan Oktober, 7 tingkat kek, memang ngamm dengan date ummi 7 Okt.. :)

Lah sk wat kuih x ikut resepi ke? Kalu ikut mst jadi laa sk..Tapi xpa, dapat gak pahalaa, nawaitu dah baik tu...cuma x kesampaian.. xpa lain kali boleh le kida merasa kuih hasil tangan sk...sk masuk class dulu lah eh, dgn jun.. hehe..

niazor said...

Hajat nak bawa isteri n anak2 sekali, tapi anak2 koi tu kecik2 lagi, takut pulak bebudak tu tak duduk diam, terlompat sana terlompat sini..budak2 maklum aje le.

Koi, tadi dah cfm dgn Bilai, koi sorang aje yg pegi, tapi fikir punya fikir sbb Hari Sabtu, bertolak dari umah, rasa mcm nak bawa 1 family...

Ummi, klu bawa bebudak, charge brape? utk bayaran catering tu nak bayar kat Kitang jugak ke?

ummi said...

Xpa la niazor, u agak2 je lah kalu ada anak yg berapa makan tu, xyah kira sangat le..kira kepala yang betul2 mengabih k..hehe..Bawaklah anak2 sume, kasi meriah gitu..!! (*cam raya lak!). So kira berapa kepala ek.

ummi said...

Kitang, nnt u je lah kutip duit utk bayaran catering ek...Ummi x reti main kira2 duit ni..serabut kepala...(*tu la pasalnya ummi x bnyk simpan duit kot..mengabih pandai le..hehe)

Bilal/Kida, kira sume family berapa hadir ek, nnt ummi nak bgtau caterer ya...

walid said...

salam.....x sabir rasa nya nak ke sana. so YM mayb x dpt dtg..so wa;id akan turun ke kuantan menaiki bas (kitang thks for the offer) . ahad lik naik bas gak. mayb ameer sorang je ikut.tgk la nanti. see u there

SK said...

jun n family takkan tak join kot..amboi lan kentei takkan lah bz manjang...hari sabtu tu.. jom lah... hari2 dah berbuka dgn kwn ofis apasalahnya sekali sekala berbuka dgn kwn secourse mate plak... 1 hari jer takkan lah tak leh luangkan masa kot.. tak silap anim kentei gak yg suggest ni kan? *wink*

SK said...

to walid:
kasi head count betul2 lah sian ummi.. jenuh nak kira nanti.

to ex itm batch jul 85:
meh ler join berbuka dgn apamz... kan apamz ni satu batch ngan kita... bukannya batch lain...kawan kita tu.. yg kat kuantan tu dekat sgt.. jom lah..kalau tak dpt join masa berbuka lepas berbuka joinlah yea...mesti apamz n miza happy tgk kengkwn sudi jenguk dan masih ingat pada dia.

*senyum paling manis*
SaYanG kidA

kitang said...

Salam...InsyaAllah,koi 4 kepala@RM8.50 = RM34.00

ummi said...

Salam, nak update sikit..
Apamz sekarang dh excited sgt, hehe..2 3 kali sms ummi. Ummi call dia dan dia bgtau akan siapkan tempat n tikar sume. In fact, dia nk tolong angkut makanan dari caterer (kat cenderawasih) kalu perlu. Pinggan mangkuk+gelas +sudu/senduk akan disediakan oleh caterer (*siap nnt xyah basuh pun, bw balik kat caterer je). Cuma kalu banyak or berat sgt dan xnak menyusahkan Apamz dtg angkut, ummi igt nak sediakan polystren je (*ok ke sk..?)

Satu lagi, Apamz minta ummi bgtau dia nak tambah menu untuk majlis tu nanti (*emm..excitednya dia..hehe):

- Bubur lambuk ikan selayang miza
- puding custard cocktail apamz

Apamz cakap, dulu2 kerana bubur lambuk miza ni lah, salah satu sebab dia terpikat dengan miza...(*patutlah, kuatnya cinta diaorang). Puding kastad tu lak, apamz wat jual pasar malam bulan pose ni..

Ok, sape2 yg nak datang tu cepat2 le confirm kat ummi ni..esok dh nak kena bgtau caterer.. :-)
(*teragak jugak nak tambah 1 lauk, apa ek...ikan patin tempoyak ke..hehe..kang xdpt ikan yg sungai, kolam x main le..). Kat ktn ni, pasar tani hari Ahad lak!