Wednesday, September 10, 2008

10 tHinGS i soLeMNLy misS duRiNG raMadhAN

Jam dah pukol 3-30 pagi tapi mata tak mahu tidor lagi, so terjadilah artikel ni... Benda-benda ni memang saya rasa miss betul bila tiba time bulan posa (sebenarnya teringat masa kecik-kecik dulu...haha).

1. Pukol 6 petang bulan posa, emak saya suruh pergi kedai beli air batu 20 sen dalam habuk papan bungkus dengan kertas suratkhabar. Sampai rumah air batu tu dah tinggal separuh sebab jumpa member tengah jalan ajak curi buah jambu keling tengah merah.

2. Tertelan air paip masa basuh muka (sebenarnya saja jer bagi air paip tu meleleh masuk dalam mulut...haha)

3. Kentut dalam air masa mandi sungai kat rumah tok saya ( Dia orang kata kalau kentut dalam air batal posa ... boleh berbuka)

4. Main Police Sentry time malam tujuh likur sebab seluruh kampung terang benderang ... tak takut sangat.

5. Curi minyak lampu tujuh likur jiran sebab lampu rumah kita dah malap takde minyak.

6. Lawan mercun, meriam buluh dan segala jenis bahan meletup dengan geng hujung kampung, tengah kampung dan kampung sebelah.

7. Mengendap geng budak2 muda (kira geng dewasa la tu) berdating dengan anak dara time tujuh likur dalam semak sebab orang sibuk pergi masjid dan sibuk buat kuih raya. Jadi mak bapak tak kisah sangat kalau keluar malam2 time tujuh likur sampai malam raya. Lesen besar.

8. Semak turn moreh sape bawa ke masjid. Memang dah ada trademark dah, kalau orang tertentu mesti makan sedap, jadi boleh tunggu awal-awal kat tempat Tok Siak buat persiapan nak hidang lepas orang sembahyang Terawih. Siap beriya2 lagi tolong Tok Siak. Sembahyang terawih pun buat 8 rakaat jer, witir tak payah sebab nak cepat tolong Tok Siak. Boleh balun awal moreh dan dapat bahagian yang kow-kow punya dalam periuk. Kalau turn moreh orang yang geng budak-budak tak suka, jangan haraplah budak-budak ramai kat masjid...haha. Info pasal moreh ni selalunya budak2 kecik dari tengahari dah tahu sebab perkara ni paling penting dalam bulan posa... siap tahu dah apa menu malam nanti... budak2 pompuan dengar je la sebab dia orang takde power pasal moreh ni...geng budak lelaki jer.

9. Yang dajal sekali kita dah separuh hari posa, tiba-tiba jumpa geng dengan selamba jer makan jambu keling sebab mak dia kata tak payah posa hari ni sebab terlupa kejut bangun sahur. Sabor je la... tengok meleleh jer air jambu keling tu merecik-recik kena kunyah.

10. Kena marah oleh makbapak sebab acu cuba try baju raya dan bawak berjalan tunjuk kat member. Konon nak eksyen sebab raya ni dapat baju koboi siap dengan topi, alih-alih kena rotan 2-3 das sebab baju tu raya nanti je boleh rasmi. Lambat betul la raya...dah la hari-hari kita tidur dengan baju tu kepit kat kaki sebab takut adik kecik ambik buat main sapu hingus dia.

11..eh.eh...banyak lagi rupanya kenangan bulan posa masa kecik-kecik dulu.. Bagi korang pulak la cerita... karang kalau saya cerita mahu sampai ke subuh tak habis lagi ni.... Kasi Walid pulak la...dia mesti banyak cerita jugak ni.

16 comments:

apamz said...

Nur Aqeela Shafryza @ Baby Budiman....sbb Budiman yg pilih nama

apamz said...

sorry salah masuk, comment ni utk berita kat bawah

apamz said...

Kwn banyak miss main mercun laa, dulu mercun ni bebas macam beli gula2 je, yang untung besar kedai runcit kat kampong la..sebut je mercun apa , mercun papan, lidi, roket, katak, gajah,raja keluang, tapi masa tu mercun bola/ ketupat rasanye takde lagi…siap main perang satu kampong ala perang betul, ade yg kena tawan dgn geng musuh kena serah segala mercun, klau takde mercun jadi tebusan dulu sampai la geng die dtg bagi mercun utk lepaskan tebusan. Perang ni berlarutan 2-3 mlm dari mlm tujuh likur ke malam raya. Yg kena mata, kena badan, terbakar/berlubang baju tu kira fenomena biasa… mercun katak kalau dibuka ikatan dan diluruskan boleh jadi bom (meletup kuat…sekali je) kadang kadang gi attack lembu yg tengah tidur kat atas jalan ataupun kat kandang….berterabur lembu lari…Lagi jahat bila makcik2 balik terawih pun kena ambush… Tapi kalau nak buat kerja2 dajal ni, kena sorok identity sikit, kain pelikat tu ikat kat kepala buat macam telekung, nampak mata je…. Kdg2 kantoi jugak sbb org dah cam dah kain pelikat sape…

zula said...

Alahai kenangan bulan pose...memang seronok abes!!! Ai masa tu, budak2 perempuan bapak beli tanglung dengan sekotak lilin aje, yang halus2 dan berbagai warna tu, duk la bawa keliling umah, dah seronok sangat. Paling2 pun dapat mercun tarik aje, tapi peh sudah ai tak berani nak tarik. Oleh sebab nak sangat main, ikat antara pintu, then tarik! Ada gak wat trap kat adik beradik supaya bila dia orang buka pintu, dum!!! Tapi kalau ada sape2 yang ingat, abang ai ada beli mercun yang fire ke langit, bila dia meletup kat udara akan jatuh seolah-olah payung terjun plak!! So berebut-tebut pulak kita orang nakkan payung terjun tu.La ni ai cari mercun macam tu tak jumpa pun.

waleed said...

salam...
kida xder citer la....hehehee.

1.Sko @ kebas..mencuri la tu.Tu la keje aku masa kecik2 dulu.Apa saja la yg bole digunakan utk raya nanti.Selipa,kad raya,mercun,jambu keling,jambu cina...teruk lagi dari man troq.
2.mandi sungai,minum air paip (org kata bukan ada rasa manis..masam..so bole minum. tu yg belasah tu ..main bola pulak tu bulan posa..abis da haus...apa lagi..bedal la air paip)
3.Main bunga api..ki x main mercun meletup2..main bunga api je...x bahaya sgt.Tp yg bahaya nya..bunga api ni...disusun sebegitu cantik...diikat...disambung menjadi bahan xperiment yg merbahaya.nasib baik bunga api..kalau mercun..ntah la.Kita org jadikan cam UFO..pastu bila da terbakar , lontar kat area kubur bila org balik trawih...especially budak pompuan ngan kanak2 hingusan..dia org ingatkan antu...apa punya pikiran la kita org masa tu).Pastu campak bunga api dlm reban ayam.dah la reban tu sesak...bukan sebtg dua..tp sebenarnya..mercun gak jadi pujaan.Meriam buluh dll.TP yg paling best skali..aku jadik tokeh tikam papan mercun n tikam duit 3000.Kaya beb ..nak cari duit raya la katakan.Abis seme org aku jajakan.kenal ke x kenal ke...spai haji kat kedai kopi pun aku suruh tikam.Utk cucu2 haji jer..bole la..pastu kena perambat.

Ada lagi..nanti sambung..bos panggil

ummi said...

Salam...
Wakakakaaa...nak gelak dulu, baca Lan pnya nostalgia..memang nakaiii giler hang ni nooo...
Ummi pun ada jgk kenangan, nnt nk igt sat..Ni citer malam tujuh likur hingga malam raya la kaann..meriah betul..

Malam-malam abah mak pergi terawih, ummi selalu borak2 dengan member2 anak jiran dekat2 rumah, bergilir2 rumah kadang2..hehe (*x igt mati betuii), siap jamulah kuih muih lebih berbuka puasa kat beranda, borak sakan, gelak2 sambil tengok adik2 main dekat laman..Kadang2 makcik2 jiran (yg cuti tarawih) pun join, duk bawak baju diaorg tgh jahit, duk sembat leher kat rumah kita lak..Yang best, kitaorg boleh siap makan colek lagi malam2 tuh..Ada je yang bawak, betik muda la, mempelam laa, ish ish..silap2 timun pun jadi..Abah n mak balik tawrawih tnya mana kuih, selamba je Ummi jawab dah jamu member2 tadi..hehe

Satu lagi, siang2 kitaorg kat Felda ni sempat pergi cari buah sawit yang gugur tu, masuk dalam karung plastik, tau nak buat apa?? Lepas je berbuka memang kena kejan dgn abah cepat2 sembahyang..Pastu kitaorg pasang la unggun api dari buah sawit tu (kan berminyak..), bakar dalam tutup2 tin buruk, menyala punyalah terang,pelita2 x main lah masa tu..Sampai ke belakang rumah kitaorg duk atur unggun sawit tu..Pendek kata, meriah, mmg x takut la kalu nk pergi tandas kat belakang rumah (masa tu laaa..hehe). Org kata, antu pun xda..

Pastu, Ummi pun sempat main Police Sentry macam Kida tu..dengan member2 keliling rumah..bestnya laa..habis la selipar, botol, tin kena kutip..Main sampai kul 11 malam gitu..hehe..balik rumah kena lecture pun, esok2 buat lagi..apa punya anak laa..Xpa, main nombor satu, kena marah belakang kira..hehe

Citer baju baru toksah sebut laa..memangpun, duk try selalu..lambatnya la hari raya..hehe..

O ya, citer buat kuih raya dekat2 nk raya..memang pun selalu malam2 Ummi n adik2 perempuan mmg pakat2 dah buat kuih raya geng dengan mak, mak bancuh, pastu tinggal kat kitaorg siapkan..sronok oiii..selalu buat resepi mak la, Kek Marble, Samperit Telur Rebus,
Biskut Makmur...(*la ni mana lah resepi tu..nk kena pi cari yang Samperit Telor Rebus tu, sedaaapp).

Apa lagi ek..O ya, bab tukar2 kuih berbuka pun best..Mak Ummi memang pandai buat macam2 kuih..(*tulah pasal menurun kat anak dia ni..ahaakkss!!) Mak buat, kitaorg yang duk atur pergi hantar rumah jiran2 sume..pastu balik, duk berharap la kuih apa orng nk balas ni..mana yang sedap tu kena puji laa n berebut nak rasa..yang x sedap cam cekodok bodo je, kitaorg kondem habiss..siap pesan kat mak, nnt jangan antar kat rumah org ni, dia x pandai buat kuih..hahahah..kena marah dgn mak lg..

Tapi citer curi2 buah tu mmg budak2 lelaki laa..mana2 pun gitu laa masa tu..Citer jual nombor tikam tu pun Ummi igt2 lupa, tp ada la tekong yang duk jualnya..hehe.. Main bunga api pun best giler..tiap2 malam standby bunga api..aah masa tu, senang betul nk dapat eh! Abah pun (muda lagi masa tu) duk tolong main jugak, hahaha..

Tu je lah kot, tapi yang best bila dah umum esok hari raya, kitaorang anak2 dara mak ni..bersiap2 tukar langsir, sapu rumah, isi kuih raya dalam bekas2 malam tu jugak sebab japgi abah balik dari masjid lepas bertakbir, ada rombongan datang (bukan meminang tau..hehe)untuk bermarhaban, doa selamat dan bertakbir kat rumah-rumah secara bergilir..so kena jamu lah kuih raya + meehoon ke, laksa ke, apa2 je laah..Terasa betul dah malam tu suasana raya..Now dah xda dah pakcik2 yang Ummi suka sangat dengar suara diaorang tu.. :(( Ada yang dah kembali ke Ramatullah, ada yang dah uzur pun, x ramai dah geng abah..Suasana di Felda pun lain dengan di kampung2..

Memang seronok kan, zaman kanak2 yang x akan kembali dan x akan dpt dilihat lagi suasana camtu sekarang..malam tujuh likur memang dinanti2..

ummi said...

Eh lupa, ni hanya citer kenangan je ya..nnt ada lak yang duk tegur baru berapa hari pose dah semacam citer nak raya..hehe..Nostalgia, nostalgia..

wani said...

first time posa, straw 5mm dari bibir. lambat pulak nak azan.

SaYanG kidA said...

salam seme,

muahahaa kelakor baca citer dolu2 korang seme...

bynk tul citer zaman kanak2 riang eh .. besenye lelaki mmg nakal n bnyk citer..

biasanya pompuan tak bnyk citer2 cam lelaki. nak2 pulak yg dok bandar cam SK ni... sian tak leh nak kenang :(

jadi pada all girls out there ada citer yg lebih menarik pada budak lelaki kongsi lah.. SK nak sgt tau..

kita tgk kenangan sape paling menarik..

to ummi - Kida ni mmg nakal dr kecik smpai lah kebesor ni asyik do sakat org jer...

ZM said...

Ermmm... dah lama juga koi tak muncul dalam blog. Bz sgt. Koi nak juga berkongsi pengalaman koi. Koi jenis org yg tak gheti nak ponteng pose ni. Kalau koi x nak pose kerana terlalu haus koi akan terus terang dgn arwah mak koi. Tapi yang kelakarnya koi suka sangat minum air selasih (ala air sirap dicampur biji selasih yg mcm telur katak tu... hehe). Bila dah besar ni ketawa sendirian sebab air tu biasa je tapi dah kata budak tetap juga nak air tu.

Biasanya pergi sembahyang terawih kejap je. Malam 1 lekor dah mula pasang pelita dan main meriam. Lawan sapa punya meriam paling hebat. Balik dari terawih nanti dengar arwah abah berleter budak- budak bising dgn meriam. Rupanya anak bungsu dia turut terlibat. Lepas dia tahu, so faham aje lah kan. Hehehe...

Selalunya malam lekor ni main sorok-sorok. Antara mereka, koi yg paling muda dan kecil. Sebelum koi kena tipu dengan mereka maka koi tipu mereka dulu. Setelah main dua tiga kali koi sorok kat rumah. Mrk bagai nak rak cari koi. Terpaksa buat macam tu sebab takut kena berleter sebab arwah abah koi dah balik dari surau. Haha....

Tapi sebagai anak bungsu koi akan meminta abang dan kakak koi belikan bunga api. Malam raya koi lah paling berlagak sebab koi banyak bunga api yang pelbagai jenis. Anak jiran tengok je lah sebab mereka tak pernah jumpa bunga api pelbagai jenis yang koi main yang tidak terdapat di bandar Muar ataupun ermm.. maybe mereka tak mampu nak membelinya kot. Maklum ajelah abg dan kakak koi bawa balik bunga api dari JB dan KL yang pelbagai jenis.

Mazlina said...

Assalammualaikum

Best giler baca kisah bulan pose ni, sampai meleleh airmata, kelakar sangat specially kisah jambu keling dan baju raya...beza ekk zaman-zaman kita dulu memang baju raya bawa tido, tak sabo nak tunggu raya.

waleed said...

salam..sambung skit.hehe
bab more....bab ni mmg terkedu gak la...sbb masa tu walid n the geng tukang siap2kan more bila org da nak abis trawih.pas da susun seme pinggan n cawan2 kat ctu, kita org trus belasah kuih muih n apa jua hidangna yg ada...kira2 makan dulu la ni. bila org da abis trawih nak jamu more, tgk2 kuih da kurang, air da berusik, tp pinggan nmpk cantik tersusun..apa tak nya, kita org susun balik kasi cantik. tapi ada satu scene yg mmg x leh walid lupakan dan sememmangnya masa tu x patutu dibuat.kita org isi garam dlm air minum more yg telah siap dituang.kira2 nak pekena kan jemaah trawih..last2 terkena kat pakcik sendri....bersembur air tu bila diminum.mmg satu kuantiti garam yg byk. giler tul la masa tu.
Main kejar2 kat lam kawasan masjid naik basikal.Org sibuk bertrawih, kita sibuk main kejar2 masa kira2 cam velodrom la masjid tu. sapa palinglaju buat satu pusingann masjid. tergolek?....mmg ada.siap koyak kain lagi...hehehe
ada lagi....main cucuk punggung bila tgh trawih. biasa nya budak2 laki je yg wat camni. apa tak nye..tgk baikpunyer rukuu...mbr dtg dari blkg cucuk punggung( ala...kedua2 tapak tgn tu kita rapatkan) pastu kita cucuk kat punggung ..senak beb ...aduss
pastu tukar style lak..selak kain masa tgh sujud...silap2 selak ingatkan member tp terkena org tua...adussss...ini kes main lam masjid jer...tp rajin ke masjid beb.
last skali..ngorat ank dara org...tu kira da balik dari trawih.suak sgt if ada respon, siap antar spai pintu pagar umah awek tu, dlm pada tu..rembat gak buah2 yg ada kat ctu...bos panggil lagi....tunggu sat noooo..

Anonymous said...

Walid,, Auk ingat tak 4 orang budak gi kuantan naik bas bee huat. berbuka keropok leko..Abang askar bagi...Lepas tu nak balik salah bas... Bas jabur rupanya..

lan kida said...

Salam,
Walid, towkey tikam ni memang ada kat semua kampung... time dekat raya lagi sakan la tikam ni... kalau kat kedai.. tikam ni boleh jugak la dapat gula2... tapi kalau geng tikam haram (macam nombor ekor haram jugak la)...banyak menipu... tampal balik kertas tikam lama yang orang tak kena la, macam2 tektik, tu sebab kalau tak kena, koyak jer kertas tikam tu, kalau tak mesti towkey tikam ambik balik...cabut lari pun ada...siot betui.

ZM, saya pun tak pernah jugak ponteng puasa masa kecik2...takde la baik sangat tapi takut... tapi ada satu hari tu member kampung dah pekena ... ajak pergi main2...rupanya dia orang dah siap bungkus nasik ayam dgn teh ais... meleleh tengok... tergadai jugak sehari posa hari tu... jenuh nak ganti...siot betui.

Tapi betul la ZM, bab air selasih tu memang betul-betul mengancam la...tak sah takde air selasih, saya pun gian dengan air selasih tu.

Zula, mercun payung terjun tu tak boleh main ramai2, memang berebut punyer tapi tak silap saya 2-3 tahun lepas masa balik Kedah, kat Siam ada lagi dia orang jual mercun payung terjun ni kat padang besar tapi budak2 zaman ni tak berapa nak heran sangat dah... kita dulu hebat sangat dapat payung terjun tu.

Wani, straw 5mm... hahaha... lawak giler....

waleed said...

salam semme.
Anonymous,
koi ingat lagi naik bas jabor tu.......kes nak beli selipor je..roti pjg siap kat umah tuu.
hehee...
kida,
paling rugi tikam mercun..kos mahal..tp teknik bisnes kena ada baru untung..kah..kah..apa tak nyer.tukar mercun ngan bunga api.mercun tarik,yg murah2 je...yg mahal nyer hadiah tu kasi open jual loose...hehehee

apamz said...

waleed, ingat bas tulih "bee huat" tu seme pegi pekan ke?..Haa dengor2cerite kes tu siap kena announce kat perhimpunan skolah lagi... glamer laa ngka mase tu...