Thursday, January 14, 2010

cO-piLot

Petang semalam saya ke Workshop Kudin Mekanik untuk membaiki kereta Volvo saya kerana speed censor saya buat hal pulak. Sambil baiki kereta saya kami sembang-sembang. Kudin Mekanik ni dulunya masa saya di UitM Shah Alam ialah Co-Pilot membonceng motosikal saya. Co-Pilot ni mesti ada kebiasaannya kepada mana2 student yang ada kenderaan seperti motosikal. Masa saya di UitM Kuantan, co-pilot saya ialah Puis atau Khirusham. Co-Pilot ni selain tumpang motor kita, mereka pun bantu isi minyak motor. Co-Pilot pun kekadang gunanya juga kalau kita malas pergi kelas dan bagi motor kita kat dia dan minta dia sign kat kertas kedatangan bagi pihak kita nanti. Dulu2 rasanya ramai Co-Pilot ni, kalau Apamz dengan Walid, Mat Dwan dengan Hakim rasanya, Mat Brengsek dengan Mie Mahmud, Jepun dengan sape entah...ramai lagi la dah tak ingat saya...mungkin kengkawan budiMaN boleh refresh balik.

20 comments:

KiTanG said...

Salam....pilot koi Mie Yaree (Suhaimi Yaidin)DIA.
TQVM Bro...
La ni tengah cari Co-Pilot utk Bayangan Hitam koi pulak...hehehe

walid said...

salam
hehe...Apamz n walid..A&W.
tapi masa tu koi mmg tul2 co-pilot..sbb lesen L tp kekdg belasah je naik berdua.
Apamz...masih kah kau ingat? tersadai kabel letrik?...hahahahaha

matdwan said...

Mula2 Kla2 co-pilot aku, sampai tergolek dog dekat tapian gelanggang, pas tu dia dah angkat honda fame.., dan menceraikan aku, terpaksala angkat abg amid la pulok., tapi slalu gaks bertukar-tukar pasangan.., he3

Anonymous said...

Maaf tumpang lalu, aku naik dgn hantu raya, mr t naik dgn sidi, cuma aku tak ingat aku terpukang dgn sapa kat trafik lite flat kerinci masa nak tenguk battle of the band kat k.l. rasanya aku tumpang jipang kot.

Salwani said...

kawe ingat classmate kawe dulu (ooops aku terkonpius ngan group SMTT) yg paling kelakar ialah Nik Yates dengan siapa tah namanya yg badan besar tu. Depa accident gak. Ada lak Nik Yates yg badan sekeping tu bawa motor, yg bonceng badannya macam Malek Noor

Kenal tak Nik Ahmad Farid.

Juragan said...

Cerita pasal moto ni teringat pulak aku masa kat itm shah alam dulu, ada member pinjam moto pastu pulanng balik, bila aku bawak pulak tiba2 enjin mati betul2 kat bukit delima tu sebab minyak abih, lahabau betul, pandai pulak si peminjam tu pulang tak habis minyak, nak tau sapa dia tu...... takpa lah dia pun dah kaya lani, dulu suma sengkek, kahkahkahkiok.

Juragan said...

Ada tertinggal lagi satu citer paling nostalgik, aku setiap jumaat selalu sembah yang kat menara, kadang2 kat masjid shah alam, tiap kali lepas jumaat mesti race dari menara ke delima, sampai selekoh asrama seroja( agaknya) member aku jatuh tepukang dgn kain gombang dia dan terselak kain, tak pakai spender lapulok, budak pompuan pulak ada nak ke kelas dapat tenguk wayang free, dia bangun terus cabut, member punya la malu, awek2 ada yang menjerit terkejut tenguk...... tapi awek2 tu sekarang dah tak menjerit lagi, ssebab dah puas tenguk menatang tu. ini kisah benar tau, bukan rekaan, aku tak tau la masa jatuh tu burung dia ntah camana agaknya.

w.mazlan said...

Yooo..Sioot
Masa kat delima co-pilot koi P.Ramlee (Arash). Nostalgia Kap Cai aku ngan P masa kita orang nak gi library study...so on the way betul2 depan bilik kuliah (diorang panggil sekolah tamil pasai bangunan lama giler!!!) akupun kasi korner baring dan terpukang dengan P depan awek2 yg nak ke kuliah... rantai sport kap cai aku tercabut... sakit pun dapat...huhuh

matdwan said...

soklan minggu ini.., siapakah yg mendapat gelaran 'the german shepherd' ketika jadik co-pilot?

kerbau said...

salam...koi dulu co pilot juga,co pilot sutok tapi koome naik basikal je.pengayuh dah longgar plk tu.tapi seme tu menjadi kenangan yg tk kan koi lupakan.

w.mazlan said...

Pasal moto nie aku teringat kat arwah Hamzah Somprak...Aku selalu gak berlomba kap cai ngan arwah lepas balik dari kuliah.....
Al fatihah buat arwah....

apamz said...

hahaha, walid le yg bwk mase tu... konon nak ikut short cut!! hahaha. Co pilot koi ramai, tapi yg tetapnya walid masa di kuantan, & bob mg masa kat delima. Peristiwa yg koi takleh lupa, tersadai kat kabel letrik ngan walid tu, terbabas masuk longkang astec ngan mat slumber (masa awek astec kluar mkn tghari...malu malu!!) terjatuh ngan bob mg kat DSB sbb handle moto patah...Jatuh ngan dak zaibu kat jln pdg lalang sbb tayar belakang meletup... Lari dari roadblock polis kat depan itm ktn, dihambatnya sampai pintu gate...kena jugakkk... moto tersadai kat balai polis kuantan angkara meg & mat rock hahaha...bnyk kenangan & jasanya moto GPang aku tu. Soalan kiiz utk hari ni: sape ingat no plet moto GPang koi tu? Soalan kedua: Siapakah satu satunya awek itm yg pernah membonceng moto gpang aku tu? (bukan budak dss tu!)...hadiah yg menarik menanti anda..

matdwan said...

banyaok soklan kuiz eih.. citer pasai polih nie, koi pernah kena 'kirim salam' dek polih ktn... pas tu naik dgn clark kat pj kena hambat dgn polih sbb masuk no entry.., clark la ajak lari, jgn takut, bapak aku polih kata dia., nasib baik x masuk longkang aku dgn clark dek kena sepak ngan polih hampeh tu..hehhehe

zola said...

once and only ai naik motor dari gelora ke remaja, ai rempit bawa nurulhuda, dengan lesennya tadak...sampai kat remaja, kene tangkap dek kak zah, tahan telinga ajelah kene lecture...siap dia kuarkan saman lagi, tak pasal2 kene jumpa pak guard merayu dan berjanji tak akan bawa moto lagi...ai pun dah tak ingat moto sapelah yang ai pinjam tu...

mohamad said...

sebut pasal mie mamud(MY CO-PILOT),Apa cerita beliau sekarang?.
nak keluar sikit dari cerita co-pilot ada tak kawan-kawan yang kerja dgn celcom. kalu ada tolong2 lah bela sikit line 3G kat sini. nak chating pun payah.

hairie @ zm said...

Koi masa kat ITM Shah Alam Co-Pilot Bilal. Gelihati teringat bila balik kuliah naik bukit dekat Asrama Kenanga. Betul tak Bilal... Bila Bilal 'tuang class' Man Gelap kena ambil tugas Bilal. Masa tu koi jenis baik sikit tak suka bawa motor tanpa lesen.

Apex, kapcai ko tu selalu x de lampu belakang masa kat Asrama Bukit Sekilau. Bila koi dan Zambran pinjam terpaksa tekan brek kaki bila nampak polis. Hehe..

Apex said...

Zm jangan kutuk aahh kap cai kawan... banyak jasa tuh... kalau pasal lampu belakang tak der tuh standard la...masa tu duit ciput nak maintain...nak isi minyakpun kadang2 terpaksa tong2 dgn co-pilot...

Anonymous said...

dah la pinjam motor orang, jatuh terpukang depan kompleks teruntum pulak, ooii sapa tu.

MieMahmud said...

assalammu'alaikum mat
aku miemahmud, terima kasih sebab lantik aku sebagai copilot kau, taklah kesateria hari2 panjat bukit delima tu

matdwan said...

tetiba pulak koi teringat mat jepun tergolek dgn sisutoq kat tepi jalan teluk sisek..., masa koi lalu kat tepi moto depa koi ckp ngan co-pilot koi, 'mamat ni mesti mati dah' sbb moto tu remuk habis.., tak tahu pulak mat jepun ngna sutoq..., pas tu aku balek hostel aku depa ketawa tergelak-gelak aje.., panjang umur kak shema... he3