Thursday, December 04, 2008

ceRitA sKet

Hari Isnin yang lepas, saya ke Temerloh ke rumah ayah saya di Kampung Paya Pulai dengan tujuan menghantar 2 orang anak saya beserta 2 anak saudara saya yang hendak tinggal di kampung sempena cuti sekolah ni. Cadangnya saya nak balik semula ke Kuala Lumpur pada keesokannya pada hari Selasa tetapi ayah saya pula mengadakan kenduri tahlil dan doa selamat pada hari Selasa malam. Jadi saya ambil keputusan untuk bermalam lagi dan pulang pada hari Rabu.

Kebetulan pada hari Selasa, motosikal Honda Cub C70 ayah saya yang di baiki di Bandar Temerloh sudah siap dan saya pun memandu motosikal C70 ke rumah ayah saya di Paya Pulai. Ni yang saya nak cerita sedikit, bukan apa tetapi pengalaman naik motosikal di jalan besar ni rasanya dah hampir berpuluh tahun jugak saya tak lalui. Bukannya tak pernah naik motor masa kat UitM dulu, memang saya ada motor pun.

Masa memandu C70 tu, terimbau jugalah kenangan naik motor masa kat UitM. Lebihkurang 15 minit bawak motor tu dengan kelajuan yang amat slow sebab gabra bila lori kontena follow kat belakang terutama bila lalu jambatan Temerloh, ada pulak roadblock JPJ yang memang tahan motor saja. Terpaksa la pulak bersoal jawab dengan Pegawai JPJ. Mulanya gabra jugak sebab fikir, aku ni ada lesen motor ke tak... masa UitM dulu rasanya pakai lesen gantung L memanjang. Nasib baik la, rupa-rupanya masa kerja kat BPR dulu saya ada ambil lesen motor, kelas B full pulak tu...fuyoo! So dengan bangganya tunjuk kat Pegawai JPJ tu, almaklumlah lama dah tak kena tahan roadblock naik motor ni.

Lepas dari roadblock tu, bawak slow lagi dengan kelajuan 20km sejam, gabra tengok lori besar-besar kat belakang. Dulu-dulu cilok jer kat tepi tayar lori masa kat UitM. Nampak stesyen minyak berhenti kejap, isi minyak...alahai murahnya full tank C70 ni... RM4 jer dah penuh. Perghh! Memang menjimatkan betul la naik motor ni. Full tank Volvo saya... RM150, ni masa minyak murah... masa minyak mahal dulu jangan cerita la.

Tulah, pengalaman balik kampung kali ni, bawak motor kat Jalan Besar Maran-Temerloh. Memang mengimbaukan dan membangkitkan nostalgia.

Satu cerita lagi, insyaallah mulai 5hb Januari 2009 nanti, SK pulak akan bertukar kerja ke Prudential dari Great Eastern tapi masih portfolio yang sama lah, IT. Tu yang kelamkabut jugak balik hari Rabu ni sebab banyak benda jugak nak discuss untuk settlekan pertukaran SK ni sebab Notis kena bagi 3 bulan tapi Prudential nak cepat dan cuma sanggup bayar compensation sikit jer. Poning jugak saya dan SK di buatnya.

7 comments:

walid said...

Salam.
Yahoooooooo.....yg ketama skali...
Tahniah buat kida yg masih bole menunggang motosikal dan trus mengimbau zaman senjakala dolu2..ni rempit tak?
Buat SK..tahniah sbb dpt tpt baru...rezki tuuu.
nanti walid citer sket gak tp kena siapkan ofis work dulu...
salammmmmmmmm....

apamz said...

ooo asyik ketama je waleed ni...
Sebut pasal moto ni, kwn tak leh lupa peristiwa waleed & kwn menjahanamkan moto arwah zainal... banyak lagi cerita pasal moto ni, nanti2 le kwn cerita, takde masa sgt ni, maklumle beranak kecik...

ummi said...

Tahniah dan selamat berpindah ke ofis baru buat SK..Moga bertambah cemerlang dengan suasana yang baru...Ok la tu..masih laku lagi mintak keje lain ya SK..hehe..

apamz said...

Sambung cerita yek...
Memang betui kida, dah lame x bwk moto memang kekok, aritu mase van kwn rosak kwn pinjam moto adik ipar kwn (rxz) gi bandor, sekali kat kat blakang lori treler follow daa.. panik punye pasal kwn terus turun ke bahu jalan... takut woo...
Jatuh moto toksah cerita laa, 1st mase ngan walid mcm cerita kat atas, tapi mase tu walid yg bwk.. elok elok pinjam moto jenal nak gi kelas, alih2 dah elok2 nak masuk gate itm, dia melencong pulak bwk moto tu tepi pantai, ingat nak buat apa, dia pegi test pikap plak kat tepi pantai tu, ape lagi...tetiba moto tu ter"wheely" dan jatuh tersembam ke depan, walid awal2 dah makan pasir sambil tengok kwn jadi superman terbang kat atas dia, dan kwn pun makan pasir jugak. Nasib baik kat atas pasir, klu atas jlnraya tu parah.. moto jenal patah plet & meter dia sudah pecah daa... puas berjawab ngan arwah... tu laa walid, kalau kata nak pinjam gi kelas, gi la kelas, jgn melencong kelain...
Ngan moto GP kwn ade jugak... ngan walid gak, konon nak ikut short cut, tersangkut kat dawai penyangga tiang letrik...nasib baik bwk slow silap2 leh putus kepala.
Bnyk lg la pristiwa jatuh moto ni, jatuh ngan mat slambe kat tepi astec (awek astec tengah klua mkn pulak tu...), jatuh ngan bob mg kat depan DSB shah alam sampai patah handle moto, jatuh ngan zaibu kat jln pdg lalang gara2 tayar meletup... tak leh lupa semua tu.... nak cerita lagi takut panjang sgt.

SaYanG kidA said...

salam semua...

lama sungguh SK tak tinggal message kat blog .. tinjau2 baca artikel je...maaf ye sbb kesibukan. walaupun sepatutnya bukan lah satu alasan ;)

SK memang tak de bab citer bawak motor ni.. pertama SK mmg tak tau bawak motor dan tak ada lesen pun... tp pk2 balik sampai ke SK kalau bwk motor? hehehe. Tapi bonceng motor adalah.. em.. em.. tu kisah dulu2..

Tima kasih walid, ummi... alhamdulillah rezeki Allah beri ameeeennn...SK harap SK dapat menjalankan tanggungjawab SK di tempat baru dengan lebih baik insyaallah sbb besar juga responsibility ni.

waleed said...

Salam
APamz....jom ronda2 naik motor .hehee

p/s...teringat Ali Setan nya motor...

Zula said...

hah! ai ada pengalaman bawa motor,masa tu part I, DIA ada wat pameran kat kampus, ntah apa yang tertinggal kat remaja, jadi kena balik ambik, so ai pinjam moto sape tak ingat, ai bawa dengan dibonceng oleh Huda, sampai kat remaja, nampak plak dek kak zah, trus kene lecture kat2 situ gak sebab ai mana ada lesen, then siap kena "saman"lagi dek pak guard...takutnya toksah citer lah, yelah, part I, nieve lagi...tak tahu peh tu, aku lah hero...muahaha!!!